Akár 10 év börtönt is kaphatnak a környezetvédők, akik állítólag „megsértették” Kambodzsa királyát

környezetvédelem
2021 június 22., 07:00

A kambodzsai ügyészség szerint a begyűjtött bizonyítékok alapján a Mother Nature nevű környezetvédő csoport három aktivistája felségsértést követett el, és a kormány ellen szövetkeztek. Sun Rathat, Ly Chandaravuthot és Yim Leanghyt június 16-án vették őrizetbe, amikor éppen a királyi palota mellett a Tonle Sap folyóba ömlő szennyezést dokumentálták.

Az ügyészség nem adott pontos magyarázatot arra, hogy az aktivisták mégis mivel sértették meg Kambodzsa királyát, Norodom Sihamonit, viszont 5-10 év börtönt is kaphatnak érte. A svéd és az amerikai nagykövetség mellett a Human Rights Watch is aggodalmát fejezte ki a három fiatal ellen felhozott vádak miatt. Phay Siphan kormányszóvivő viszont elutasította a kritikát, mondván, hogy a kormány egyszerűen csak alkalmazza a törvényt.

photo_camera Kambodzsa királya, Norodom Sihamoni 2018-ban egy ünnepségen, mögötte a miniszterelnök, Hun Sen és felesége. Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Kambodzsa alkotmányos monarchia, a miniszterelnök, Hun Sen évtizedek óta vezeti az országot, és kormánya nem igazán tűri az ellenvéleményeket. A felségsértésről rendelkező törvényt csak 2018-ban vezették be az országban, és jogvédő szervezetek számos alkalommal figyelmeztettek rá, hogy az elhallgattatás eszközének szánják.

A Mother Nature környezetvédői régóta a kambodzsai kormány célkeresztjében állnak: az alapítót kitiltották az országból, három másik aktivistát múlt hónapban ítéltek 18-20 hónap börtönbe, mert tüntetést szerveztek egy tó védelmében. (BBC)