Ami még a 39 fok mellé hiányzott: sivatagi por Afrikából

időjárás
2021 június 22., 16:12

A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por is érkezik az ország térségébe, ami le is ülepszik a tárgyakra „finom, fátyolos bevonat formájában” – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

link Forrás

Török László meteorológus a videójában elmondta, hogy a következő 1-2 napban még melegebb levegő érkezik az ország felé, ezzel érkezik a sivatagi por is. (Februárban történt hasonló.) Egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően aztán a hétvégére több fokkal felfrissül az idő.

Az éjszaki órákban gyenge lesz a légmozgás, csapadék sehol sem várható. A hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

Futó a Szaharában 2016. április 10-én
photo_camera Futó a Szaharában 2016. április 10-én Illusztráció: Jean-Philippe Ksiazek/AFP

Szerdán is sok lesz a napsütés, csak időnként élénkül meg a légmozgás. Legfeljebb az Északi-középhegység térségében lehet egy-egy zápor. A nappali maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Az ország nagy tavainál a partokon is meleg lesz a levegő, a víz hőmérséklete általában 25 fok körüli lesz.

Csütörtökön sem várható lényeges változás, de még melegebb lesz, már 39 fok is lehet.

Pénteken megérkezik a hideg levegő első hulláma, és az ország északi, északnyugati részén már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható.

A folytatásban is hűvösebb levegő érkezik az országba, így a hétvégén már országszerte felfrissül a levegő, megszűnik a forróság. Általában 30 fok körüli maximumok várhatók, és az éjszakák is viszonylag hűvösebbek lesznek. A jövő héten visszatér a kánikula, de várhatóan nem lesz olyan meleg, mint most. (MTI)