Életbe lépett a hőségriadó

ÉLET
2021 június 22., 04:15

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos, ami kedd reggel életbe is lépett, jelentette az MTI, emlékeztetve, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint a hőségriadó "rendkívüli időjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja".

Ez egyelőre csak ajánlásokat jelent, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint

11-15 óra között lehetőség szerint senki se tartózkodjon napon;
mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen;
aki csak teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyen;
a legmelegebb órákban kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Az Országos Meteorológiai szolgálat várakozásai szerint szerdán csak fokozódni fog a hőség, keddre országszerte különböző fokozatú figyelmeztetéseket adtak ki, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére a legmagasabb, harmadfokút. Ezen túl arra is figyelmeztettek, hogy az északi hegyvidékeken nagyon erős, az ország többi részén pedig már extrém lehet az UV-B sugárzás.

A rendkívüli időjárásra tekintettel az életek védelmében a szociális szektorban a diszpécserek jelzése alapján minden intézménynek fogadniuk kell a hajléktalanokat.

A fővárosi vezetés az ivókutak számának bővítésével készül enyhíteni a budapestiek szenvedésén. Ezek helyét a husito.budapest.hu oldalon kihelyezett térképen tüntették fel. (Via MTI)