Orbán: Ha sikerül visszaadni mindent, amit kaptál, jó halálod lesz

KULTÚRA
2021 június 22., 15:17
Jankovics Marcell portréja és koporsója a nemzet művésze temetésén a Farkasréti temetőben 2021. június 22-én.
photo_camera Jankovics Marcell portréja és koporsója a nemzet művésze temetésén a Farkasréti temetőben 2021. június 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk – mondta Orbán Viktor a május végén, 80 évesen elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén a budapesti Farkasréti temetőben.

A búcsúztatáson a kormányfő azt mondta: „amikor eljött a mi időnk”, hosszú évekig értetlenkedett, és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték.

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye fogadja Orbán részvétnyilvánítását
photo_camera Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye fogadja Orbán részvétnyilvánítását Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán elégedetlenkedett, és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt – magyarázta a miniszterelnök.

Orbán szerint Jankovics küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc „ne keményítse meg végzetesen a szívünket”, és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk, és figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik – mondta Orbán.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint Jankovics Marcell az egyik utolsó polihisztor volt, akit a földünk a hátán hordott, lenyűgöző életművet hagyott hátra. Kiemelte, hogy mennyi minden fért bele a művész életébe, és hogy képes volt 23 évet áldozni Az ember tragédiájára. Az igazi ajándék, a valódi hőstett maga a végeredmény, hiszen olyan művet adott ki a kezéből, hogy a rászánt évek minden egyes napja és az érte folytatott küzdelem megérte – mondta Orbán.

Jankovics Marcell számára magyarnak lenni, magyar nyelven beszélni nem állapotot, hanem rangot jelentett, hitte, hogy a magyar kultúra joggal tart igényt a világ figyelmére, és eszébe sem jutott, hogy a nyugati világ ízlésére átcsomagolva tegye emészthetővé – mondta Orbán.

Gyászolók Jankovics Marcell temetésén a Farkasréti temetőben 2021. június 22-én.
photo_camera Gyászolók Jankovics Marcell temetésén a Farkasréti temetőben 2021. június 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Arról is beszélt, hogy megszületni és meghalni is nehéz, jól meghalni különösen az, de a keresztényeknek segítségükre siet az Úristen, aki összeköti a termékeny, dolgos életet a jó halállal. Ha teljesítjük a küldetésünket, megkímél attól, hogy az életet hiábavalóságnak tartsuk, a halált megsemmisülésként rettegjük, ha sikerül megtanulni, amit lehet, megalkotni, amire képes vagy és visszaadni mindent, amit kaptál, jó halálod lesz – mondta. (MTI)