Az orosz hadügy szerint figyelmeztető lövéseket adtak le egy brit rombolóra a Fekete-tengeren, a britek mindent tagadnak

külföld
2021 június 23., 11:49

Nagyon furcsa nyilatkozat-csata zajlik az orosz és a brit hadügy között egy incidenssel kapcsolatban, ami a Fekete-tengeren történt. Először az jelent meg a sajtóban, hogy egy orosz hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le az orosz vizekre sodródó HMS Defender nevű brit romboló irányába, egy vadászbombázó pedig négy vízibombát dobott elé szintén figyelmeztetésül. A Reuters szemléje szerint mindezt az orosz védelmi minisztérium is megerősítette az Interfax nevű orosz hírügynökségnek. A BBC viszont később azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium tagadja, hogy az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak volna le.

A HMS Defender (jobbra)
photo_camera A HMS Defender (jobbra) két hete még Isztambulban horgonyzott. Fotó: ELIF OZTURK OZGONCU/Anadolu Agency via AFP

A Defender az orosz védelmi tárca szerint három kilométer mélyen hatolt be az orosz vizekre, és a figyelmeztetések után azonnal távozott.„A rombolót mindezek előtt figyelmeztették, hogy fegyvert fognak használni, ha behatol az Orosz Föderáció határain. Nem reagált erre a figyelmeztetésre” - állítja a minisztérium.

A brit hadügy szerint viszont az orosz flotta lőgyakorlatot tartott, erről pedig időben értesítette a Defendert, senki nem lőtt a brit hajó felé és nem is dobott bombákat a Defender útjába. A brit hadihajó az ukrajnai Odessza kikötőjéből indult, ahol a brit és az ukrán kormány közösen épít hadihajókat.

Az Interfax szerint az orosz védelmi minisztérium bekérette a moszkvai brit nagykövetség katonai attaséját.