18 magyar szurkolót állítottak elő Münchenben

külföld
2021 június 24., 08:35

1500 rendőr biztosította a szerda esti Magyarország-Németország mérkőzést Münchenben, és a helyi hatóságok különös figyelmet szenteltek a szervezetten érkező, Carpathian Brigade nevű csoportnak.

A meccs előtt mintegy 600 magyar szurkoló gyülekezett a Wiener Platzon, ahol néhányuktól pirotechnikai eszközöket koboztak el, többeket előállították, és elvették a jegyeiket is. Volt, akit náci karlendítés vagy náci jelképek miatt vittek be. A Süddeutsche Zeitung szerint az egyik előállított magyar Vér és Becsület témájú tetoválása miatt került fogdába. Homofób transzparenseket is elkoboztak.

A magyar szurkolókat nem engedték a stadionhoz vonulni, hanem busszal szállították őket az Allianz Arénához.

Wiener Platz, a meccs előtti délután. Magyar szurkolók és német rendőrök várnak a buszokra.
photo_camera Wiener Platz, a meccs előtti délután. Magyar szurkolók és német rendőrök várnak a buszokra. Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance via AFP

A meccs csak 9-kor kezdődött, de a balhé nem sokkal 7 után már le is ment a stadionban: a magyar táborból homofób trágárságokat kiabáltak a közelükben lévő, szivárványos zászlót lengető németeknek. A magyar oldalról néhányan áttörtek, és megpróbáltak átmenni a németekhez, de a rendőrök és a biztonságiak hamar közbeléptek. A magyar oldalról palackkal dobálták néhányan a rendőröket, egy embert ekkor is előállítottak.

Szijjártó Péter külügyminiszter éjfél után arról számolt be, hogy összesen 18 magyart állítottak elő, közülük addigra tízet már ki is engedtek.

A meccs kezdete előtt nem sokkal egy német nő szivárványos zászlóval berohant a pályára, őt a biztonságiak fogták el, átadták a rendőröknek, az illetőt várhatóan kitiltják az összes német stadionból.

A meccs lefújása előtt rohamrendőrök sorakoztak fel a magyar tábor előtt, de nekik végül nem akadt dolguk. A magyar szurkolókat ugyanúgy buszokkal vitték ki a stadionból, ahogy hozták őket.

A helyi rendőrség szerint a feszült, és időnként agresszív hangulat ellenére komolyabb balhé nem volt a mérkőzés körül.