A postagalambversenyek fekete napján 10 ezer értékes madár tűnt el Angliában

katasztrófa
2021 június 25., 12:24

Brit galambtenyésztők fordultak segítségért, miután egy postagalambversenyen kb. 10 ezer értékes madár tűnt el a levegőben. A tenyésztők attól tartanak, hogy a madarak egy napvihar miatt elveszíthették a terepet, ami miatt képtelenek megtalálni az utat a ketreceikbe.

A galambászok szerint szombaton egy elektromos vihar vagy napszél megzavarhatta a Föld mágneses terét, így a madarak dezorientálódtak, egy elmélet szerint ugyanis a madarak a mágneses teret érzékelve tudják ilyen pontosan megtalálni a hazafelé vezető utat. A jelenség hatással volt a postagalambversenyekre Portugáliában és Belgiumban is.

A galambokat a kelet-angliai Peterborough-ban engedték szabadon, és elvileg minél gyorsabban haza kellene repülniük. De amikor nagy számban nem érkeztek vissza a szokásos módon, egyértelművé vált, hogy valami nincs rendben.

Galambok egy vezetéken Debrecenben 2021. január 14-én.
photo_camera Galambok egy vezetéken Debrecenben 2021. január 14-én. Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A versenyzők még mindig azt számolják, hány galambnak veszett nyoma, de attól tartanak, hogy legalább 10 ezernek. Richard Sayers, az észak-yorkshire-i Skinningrove-ból azt mondta, csak az ő falujából 300 madár hiányzik. Minden galambnak van egy azonosító gyűrűje kóddal és számmal.

A tulajdonosok mindenkit arra kérnek, hogy aki egy zavarodott galambot talál, vigyázzon rá, adjon neki enni-inni, és hagyja pihenni.

A galambászok tárgyalnak a brit meteorológiai hatósággal, hogy a jövőben kaphassanak speciális időjárási adatokat a hasonló tragédiák megelőzése érdekében. (Independent.ie)