Az olasz miniszterelnök szerint kétséges, hogy valaha is megkapja az EU-s engedélyt az orosz vakcina

járvány
2021 június 25., 15:43

„Az orosz Szputnyik nem volt képes megszerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, és talán már soha nem is lesz” - mondta a brüsszeli EU-csúcson újságíróknak Mario Draghi olasz miniszterelnök. A Reuters emlékeztet, hogy május, június lett volna a határideje az EMA vizsgálatának, aminek eredményeként zöld utat kapott volna az orosz vakcina európai felhasználása, ám a gyártó nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét a június 10-i végső határidőig.

Néhány Szputnyikos doboz egy debreceni oltóponton.
photo_camera Néhány Szputnyikos doboz egy debreceni oltóponton. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Portfolio szerint Draghi az EMA kritikája kapcsán beszélt a két keleti oltóanyagról. A gyógyszerügynökség munkáját szerinte meg kell reformálni. Hibának tartja ugyanis, hogy az EMA és a nemzeti kormányok nem cselekedtek összehangoltan.

A Sinovac vakcináját pedig Chile példájára hivatkozva nevezte nem megfelelőnek. A dél-amerikai ország erre a kínai vakcinára alapozta az oltási programját, de a helyi egészségügyi hatóságok már a harmadik oltás beadását sürgetik a lakosságnak, annyira hatástalan a kettő által nyújtott védelem.

Ebben a cikkben korábban helytelenül a Sinopharm vakcina szerepelt a Sinovac helyett. A tévedésért elnézést!