Hamarosan vérvétellel is lehet diagnosztizálni a rákos megbetegedéseket

TUDOMÁNY
2021 június 25., 17:29

A vérplazmában található sejtmentes DNS-ek tumorok okozta kémiai változásait keresi az a teszt, amit a Grail nevű amerikai cég fejleszt. Több mint 50 féle rákot ismer fel elég jó eredménnyel úgy, hogy nem kell hozzá más, mint egy vérvétel.

Egy háromezer fős mintán vizsgálták a hatékonyságát. 2800, korábban már rákkal diagnosztizált és 1200 egészséges emberen végezték el a tesztet.

A rákos betegek esetében 51,5 százalékban kimutatta a betegséget és mindössze az esetek 0,5 százalékában tévedett.Különösen hatékony volt azokban az esetekben, amikor olyan rákot kellett kimutatnia, amelyre nem létezik szűrővizsgálat. Így a nyelőcső, a máj, vagy a hasnyálmirigy tumorját 65,6 százalékos eredményességgel mutatta ki. Magasabb eredményt (55,1 százalék) produkált a limfóma és a myeloma kimutatásakor is.

A tumor korai felfedezése akkor, amikor még nagyobb esély van a sikeres gyógyításra, ez az egyik legnagyobb esélyünk, hogy csökkentsük a rákos megbetegedések okozta szenvedést - mondta Eric Klein, a teszt eredményeiről szóló kutatás egyik szerzője.

Ősztől még jobban megismerhetik a hatákonyságát a kutatók, a brit egészségügyben ugyanis 140 ezer embert vonnak be, akiken elvégzik a tesztet. A tanulmány szerzői szerint az már így is készen áll arra, hogy a szűrővizsgálatok eleme legyen.

(A borítókép illusztráció. Fotó: ANDREW BROOKES/Cultura Creative via AFP)