Karácsony: Most szólok, hogy bárki, aki az adóhatóság informatikai rendszerében turkál, az bűncselekményt követ el

POLITIKA
2021 június 25., 10:11

Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt szerint „a Fidesz és az Orbán-kormány bukásra készül”, emiatt pakolnak, vagyis „a közpénzből magánvagyont csinálnak”, a pakolás mellett pedig szerinte elkezdődhetett „a takarítás is”. Legalábbis Karácsony szerint „nehéz máshogy látni az adóhatóság elnökének leváltását és az új NAV-elnök személyének kiválasztását”.

A NAV új elnöke júliustól Vágujhelyi Ferenc lesz, aki az első Orbán-kormány idején az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál volt vezető, majd amikor ismét a Fidesz került hatalomra, a NAV munkatársa volt 2010 és 2015 között, az utolsó két évben informatikai elnökhelyettesként.

Karácsony a Facebook-posztjában azt írja, az elmúlt napokban „több jelzés is érkezett” hozzá, hogy „a NAV új elnöknek konkrét, a kormány és a Fidesz számára kényes ügyek leállítása és kitakarítása lehet az egyik feladata”. Ehhez hozzátette, „a jelzések komolynak tűnnek, de a hitelességüket most nem tudjuk ellenőrizni”, de „a jövő évi kormányváltás után igen”.

„Már most szólok, hogy bárki, akinek a fejében megfordul, hogy az adóhatóság informatikai rendszerében turkáljon, aki netán ilyen megbízást ad, és aki netán ilyennek a végrehajtásában részt vesz, az bűncselekményt követ el. Mindenki, aki adóvizsgálatot vagy költségvetési csalással kapcsolatos büntetőeljárást állít le, vagy kísérletet tesz, ugyancsak bűncselekményt követ el. Senki ne bízzon abban, hogy nem maradnak utána nyomok. Maradnak, és aki részt vesz ezekben, az bíróság előtt fog felelni a tettéért”

– írja Karácsony, aki azzal zárja posztját, hogy a visszaszerzett vagyont „a 99 százalék többség által elszenvedett károk jóvátételére” fordítják majd.