Szigorúan titkos védelmi dokumentumokat találtak egy délkelet-angliai kisváros buszmegállójában

külföld
2021 június 27., 09:03

A brit védelmi minisztérium egy titkos dokumentációját találta meg egy járókelő egy kent megyei települése egyik buszmegállójában - írja a brit közszolgálati csatorna, a BBC híradása.

A dokumentum a Királyi Haditengerészet egyik légvédelmi rombolójáról, az HMS Defenderről, illetve annak mozgásával kapcsolatos stratégiai és hadpolitikai megfontolásokról tartalmaz bizalmas információkat.

A HMS Defender (jobbra)
photo_camera A HMS Defender (jobbra) Fotó: ELIF OZTURK OZGONCU/Anadolu Agency via AFP

Az egyik irat azzal foglalkozik, milyen reakcióra lehetne számítani Oroszország részéről, ha a Defender megközelítené a krími félsziget partszakaszait. Egy másik tervezet a brit csapatok lehetséges afganisztáni missziójáról szól, az USA által vezetett NATO-beavatkozást követő időszakban.

A brit kormány jelezte, hogy azonnal vizsgálatot indított a dokumentumok ügyében. Ezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy egy alkalmazottjuk korábban beszámolt több titkos dokumentum eltűnéséről.

Mintegy 50 oldalnyi iratról van szó, amiket a buszmegálló mögött egy szemétkupacnál talált meg kedd reggel a neve elhallgatását kérő megtaláló.

A BBC szerint az iratok védelmi minisztérium egyik magasrangú beosztottjának irodájából kerülhettek ki valamiképpen.

A különös eset aktualitását az a nagyon furcsa nyilatkozat-csata adja, ami most már napok óta zajlik az orosz és a brit hadügy között egy incidenssel kapcsolatban, ami a Fekete-tengeren történt.

Először az jelent meg a sajtóban, hogy egy orosz hadihajó kedden figyelmeztető lövéseket adott le az orosz vizekre sodródó HMS Defender nevű brit romboló irányába, egy vadászbombázó pedig négy vízibombát dobott elé szintén figyelmeztetésül. A Reuters szemléje szerint mindezt az orosz védelmi minisztérium is megerősítette az Interfax nevű orosz hírügynökségnek. A BBC viszont később azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium tagadja, hogy az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak volna le.

A Defender az orosz védelmi tárca szerint három kilométer mélyen hatolt be az orosz vizekre, és a figyelmeztetések után azonnal távozott.„A rombolót mindezek előtt figyelmeztették, hogy fegyvert fognak használni, ha behatol az Orosz Föderáció határain. Nem reagált erre a figyelmeztetésre” - állítja a minisztérium.

A brit hadügy szerint viszont az orosz flotta lőgyakorlatot tartott, erről pedig időben értesítette a Defendert, senki nem lőtt a brit hajó felé és nem is dobott bombákat a Defender útjába. A brit hadihajó az ukrajnai Odessza kikötőjéből indult, ahol a brit és az ukrán kormány közösen épít hadihajókat. (BBC)