Másfél év alatt több mint 200 gyerekmolesztálással gyanúsított papot talált a lengyel katolikus egyház

egyház
2021 június 29., 09:29

Sokáig Lengyelországban is az volt a közvélekedés, mint Magyarországon, hogy szemben a nyugati papság által elkövetett sok ezer visszaéléssel, náluk legfeljebb néhány botlásról lehet szó. De miután az áldozatok és a média nyomás alá helyezte a lengyel püspököket, azok vizsgálatot indítottak, amelynek 2019-ben publikált összesítése szerint a rendszerváltás óta összesen 625 kiskorú molesztálásával vádoltak meg 382 egyházi személyt.

A jelentés közzététele után másfél év alatt összejött még több mint kétszáz elkövető.

A lengyel püspöki kar tegnapi sajtótájékoztatója szerint - nyilvánvalóan az egyház aktívabb fellépésétől is bátorítva - 2019 nyarától 2020 végéig további 292 egyházi személy ellen érkezett bejelentés. Közülük 42 neve már a korábbi vizsgálatban is szerepelt. (A dátumok tehát a bejelentés idejére vonatkoznak, maguk az esetek felölelik az elmúlt 60 évet.) A Vatikán eddig 144 esetet igazoltnak vagy hihetőnek minősített, 186 kivizsgálás alatt van, 38-at elutasított.

Ahogy korábban többször, Lengyelország prímása, Wojciech Polak érsek ezúttal is az áldozatok bocsánatát kérte, de ez már nem tűnik elégnek. A botrány mára több püspök bukását okozta, míg másoknak nem kellett ugyan lemondaniuk, de a Vatikán büntetést szabott ki rájuk a zaklatási ügyek eltussolása miatt.

A visszaéléseket eltussoló püspökök elleni tüntetés Krakkóban, 2021. június 4-én
photo_camera A visszaéléseket eltussoló püspökök elleni tüntetés Krakkóban, 2021. június 4-én Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Fontos megjegyezni, hogy a fenti számok az egyházmegyék önbevallásán alapszanak. Nemrég a katolikus egyházzal szinte szimbiózisban létező lengyel hatalom, illetve a parlamenti többség is vizsgálatot volt kénytelen indítani. Az állami bizottság tagjai arról panaszkodnak, hogy nem kapnak információt a püspöki konferenciától, ezért múlt héten a Vatikánhoz fordultak.

Az állami vizsgálat minden területen igyekszik feltárni a gyerekmolesztálást, de a vezetője szerint az elemzett esetek mintegy 30 százaléka a papsághoz kötődik.

Magyarországon a kormány mereven elzárkózik egy ilyen vizsgálattól, a püspöki kar pedig nem nyilatkozik. A Katolikus Iskolaközpont főigazgatója nemrég azt mondta a 444-nek, hogy nálunk azért nem indul a külföldiekhez hasonló vizsgálat, „mert máshol tartanak ezek a társadalmak.” (Euronews, AP)