Megszavazta a francia parlament, hogy az egyedülálló nők és a leszbikus párok is kérhessenek mesterséges megtermékenyítést

külföld
2021 június 29., 17:32

A francia parlament kedden megszavazta azt a törvényt, ami alapján ezentúl a leszbikus párok és az egyedülálló nők is kaphatnak termékenységi kezelést. Az eddigi szabályok szerint ugyanis csak a heteroszexuális párok igényelhettek olyan kezeléseket, mint az in vitro fertilizáció. Emiatt az egyedülálló nőknek vagy a leszbikus pároknak eddig külföldre kellett utazniuk. Főleg Belgiumban vagy Spanyolországban tudták igénybe venni a kezeléseket.

A szabályok megváltoztatására Emmanuel Macron még a 2017-es elnöki kampányában tett ígéretet. A javaslatról már két éve folyt a vita. Olivier Véran egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az érintett nők már ősztől kérhetik a kezeléseket.

A törvény egyik vitatott pontja, hogy az így született gyerekek számára lehetővé teszi, hogy felnőtté válva megismerjék a spermadonor személyazonosságát. Pedig a törvény eddig anonimitást garantált a donoroknak. (France24)