BRFK: A kijelölt területeken kívül tilos fürödni a Dunában

nyár
2021 június 30., 14:51

A Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Azt írták, a visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen. Tavaly a Dunából 40 holttestet emeltek ki, 4 haláleset volt fürdőzéshez köthető.

link Forrás

A BRKF szerint a tragédiák jelentős része megelőzhető a fürdőzés „írott és íratlan” szabályainak betartásával, felelős strandolással és sportolással.

A Dunában fürödni Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton szabadstrandjain lehet.

Szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél 2018. július 29-én.
photo_camera Szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél 2018. július 29-én. Illusztráció: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski) és egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és akkor is legfeljebb a mélyvíz határáig, melyet a tiltó tábla jelez.

A sérülések, halálesetek elkerülése és a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik.

Vízisport-eszközöket (köztük vízisí vagy SUP) lehet használni a Dunán, hasonló szabályok vonatkoznak rájuk, mint a csónakokra. Vízi járművet csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt.

Az a szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, aminek a hossza több mint 7 méter, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t eléri vagy a motorteljesítménye nagyobb mint 7,5 kW, csak külön képesítéssel vezethető.

Vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, illetve 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni.

A BRFK azt is javasolta, hogy aki nem tud jól úszni, mindig csak sekély vízben fürödjön. Ha fürdés közben a felfújható vízi eszköz (például a gumimatrac) elsodródik, ne ússzanak utána, mert az életüket veszélyeztetik. Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet.

Ha valaki megszegi a szabályokat, 5000-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (police.hu)