Egymilliárd tonna szén-dioxidot kellene kivonni a légkörből nagyon hamar, ha el akarjuk kerülni a súlyos klímaváltozást

klímaváltozás
2021 június 30., 09:24

Egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből 2025-ig, hogy a katasztrofális felmelegedés elkerülhető legyen - ezt állapította meg a Koalíció a Negatív Emisszióért (CNE) nevű, vállalatokat összefogó szervezet és a McKinsey tanácsadó cég szerdán megjelent jelentése.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben több mint 190 ország írta alá, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzák az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest. Sok tudós azonban úgy véli, hogy az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátásának csökkentésére tett ígéretek mellett szén-dioxid-kivonási technológiákra is szükség van. A jelentés szerint ha nem sikerül egy gigatonnányi szén-dioxidot kivonni, nem érhető el az 1,5 fokos klímacél.

A jelenleg fejlesztés alatt álló projektek 2025-ig mintegy 150 millió tonna szén-dioxid eltávolítására lesznek elegendőek, ami töredéke a szükségesnek - írják a jelentésben.
Az úgynevezett negatív emissziós projektek között szerepelnek

  • a kibocsátott szén-dioxid felszívására és tárolására szolgáló bioenergiatervek,
  • a szén-dioxid közvetlenül a levegőből való kiemelését célzó technológiák,
  • valamint természetes megoldások, például az erdősítés.

A jelenlegi technológiák drágák, a jelentés szerint azonban a technológiák fejlesztése és kiterjesztése alacsonyabb költségekhez vezetne. Az átlagos költség tonnánként valószínűleg 41-138 dollár (12 000-40 800 forint) lesz 2050-re.

A több mint húsz vállalatot tömörítő CNE tagja többek közt a negatív emissziós erőművek fejlesztésén dolgozó Drax, valamint befektetők és kereskedelmi szövetségek, köztük a Bank of America és a Brit Iparszövetség (CBI). (MTI)