Elloptak 1000 schengeni vízummatricát Olaszország iszlámábádi nagykövetségéről

bűnügy
2021 június 30., 12:07

Készültségbe helyezték a bevándorlási hatóságokat a pakisztáni repülőtereken, mert elloptak 1000 darab schengeni vízummatricát Olaszország iszlámábádi nagykövetségéről – közölték a pakisztáni hatóságok.

Az Európába indulókat szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, hogy nyomára bukkanhassanak a lopott vízumoknak – közölték a bevándorlási ügyekkel is foglalkozó pakisztáni Szövetségi Nyomozó Ügynökség (FIA) illetékesei.

„Ismerjük az ellopott matricák sorozatszámát, és figyeljük, nem használja-e valaki őket” – mondta a FIA egyik tisztségviselője.

A schengeni övezetre érvényes matricák júniusban tűntek el az olasz nagykövetség vízumosztályáról. A diplomáciai képviselet egy rendkívül jól őrzött diplomáciai enklávé területén található Iszlámábádban.

A nagykövetség a történtek miatt felkérte a pakisztáni hatóságokat, hogy segítsenek azok kézre kerítésében, akik a lopott vízumokkal Európába akarnak utazni. A pakisztáni nyomozóhatóságok verziója szerint embercsempészek vesztegethették meg a nagykövetség munkatársait, hogy lopják el az értékes matricákat.

Ezen az áprilisi képen gépfegyveres őr vigyázza az oltást Iszlámábádban
photo_camera Ezen az áprilisi képen gépfegyveres őr vigyázza az oltást Iszlámábádban Illusztráció: Aamir Qureshi/AFP

Pakisztániak ezrei fizetnek hatalmas összegeket bűnözőknek, hogy hamis, hamisított vagy lopott iratokkal Európába juthassanak. A legértékesebbnek a 26 európai országba belépést biztosító schengeni vízumok számítanak.

A FIA szerint a vízummatrica-lopások eddig is ismert jelenségnek számítottak Pakisztánban, de a mostani eset minden korábbit túlszárnyal. (MTI)