Megerőszakoltak és megöltek egy 13 éves lányt Bécsben, két afgán menedékkérőt gyanúsítanak

bűnügy
2021 június 30., 15:27

„Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen” – közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, miután előző nap elfogták azt a két afgán férfit, akiket a múlt hét végén megtalált 13 éves kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak.

A kancellárt megdöbbentette az eset, és mély együttérzését fejezte ki a család felé. Ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból” – közölte, azt ígérve, hogy a törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben 2020. május 10-én.
photo_camera Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben 2020. május 10-én. Fotó: Askin Kiyagan/Anadolu Agency

Karl Nehammer belügyminiszter azt mondta, a befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség.

A kislány holttestét Bécs 22. kerületében, egy fának támasztva járókelők találták meg szombat reggel.

A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett két embert:

  1. egy 18 éves afgán férfit, aki 2015-ben érkezett Ausztriába, és az egyszer már megítélt menedékjogát 2017-ben különböző bűncselekmények elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt, és
  2. egy 16 éves, szintén afgán állampolgárt, aki 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, ami eddig elbírálás alatt volt.

A kihallgatásukat elkezdték, a rendőrség nem zárja ki további tettestársak közreműködését, de a folyamatban lévő nyomozás miatt egyéb információval nem szolgáltak.

Karl Nehammer azt mondta, aki „menedéket keres és talál Ausztriában, annak be kell tartania a törvényeket, ha ezt nem teszi, azonnal ki kell utasítani az országból”.

Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését, miszerint „a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam”, a belügyminiszter határozottan visszautasította. A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség – mondta. (MTI)