Mészáros agrárcégeinek is jól ment a járvány alatt

gazdaság
2021 június 30., 13:54

Egy hónap csúszással, de kiadta éves jelentését a Mészáros cégbirodalom agrárérdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt. Ebből kiderül, hogy ahogy az építőipari cégeinek, úgy agrárvállalkozásainak is elég jól ment a koronavírus évében, a Talentis Agro 2020-ban 25,6 milliárdos árbevételt, közel 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt és 8,6 milliárd forint EBIDTA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) könyvelt el. A cégcsoport árbevétele és üzemi eredménye 13 százalékkal, az EBITDA 29 százalékkal, az adózás előtti eredménye pedig 35 százalékkal emelkedett a 2020. üzleti évben az egy évvel korábbiakhoz képest.

A Talentis Agro 27 vállalatot fog össze, amelyek összesen 42 ezer hektáron gazdálkodnak, 1106 főt foglalkoztatnak. Baromfi-, sertés-, és szarvasmarha-tenyésztésből közel 12 milliárd forint árbevétel jött össze a cégcsoportnak, amely tejtermelésben piacvezető az országban. A legeredményesebb ágazata viszont a növénytermesztés: bor, gabona, olajos magvak és vetőmagok termesztéséből 6,3 milliárd forint bevétele volt a holdingnak.

A Talentis Agro Zrt-ben Mészáros Lőrincnek 1244 , a Talentis Group Zrt.-nek 6 darab részvénye, így szavazata van.

Ahogy korábban írtuk, Mészáros építőipari cégeit sem viselte meg a járvány és az azzal járó válság, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből például 16 milliárd forint osztalékot vett ki. Egyedül a vendéglátóipari érdekeltségei szenvedték meg a járvány következményeit, annak ellenére, hogy elég bőkezűen támogatta őket a kormány.