Nagyszabású kibertámadás érte Németországot Oroszországból

külföld
2021 június 30., 10:07

Óriási hackertámadás érte Németországot Oroszországból - tudta meg a Bild. A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szerda reggel megerősítette az informatikai támadás tényét a német napilapnak. A Bild nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hackercsoport hajtotta végre, amely az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) kötődik. A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

photo_camera Fotó: Silas Stein/dpa Picture-Alliance via AFP

Az egyik lehetséges indíték az volt, hogy megtorolják az Oroszországot sújtó szankciókat. De a Bild azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása, mivel a Fehéroroszország ellen tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből.

A GU az irányítása alatt álló hackercsoportok által az utóbbi években több nagyszabású kibertámadást intézett Németország ellen. A hackerek többször behatoltak a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, megszereztek adatokat politikusokról, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig elloptak adatokat, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz. (Bild via MTI)