Szivárványzászlót vittek Orbánnak, hogy tűzze ki a Karmelitára

POLITIKA
2021 július 01., 06:38

Miután Orbán Viktor múlt héten azt mondta a német sajtónak, hogy az állam aktívan védi a melegek jogait, a szivárványszín pedig Budapesten „magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez”, civil szervezetek szivárványzászlót vittek a Miniszterelnökségre, hogy kifüggesszék a Karmelitára.

Hiába, a hivatal nem vette át a zászlót, ezért úgy döntöttek, inkább feladják postán.

A Háttér Társaság és a Budapest Pride közleményében arról ír, Orbán „gyanúsan magyarázkodik” külföldön, a szabadságjogok védelmezőjének állítja be magát, miközben itthon olyanokat mond, hogy „a homoszexuálisok hagyják békén a gyerekeinket”.

A civilek semmilyen forrást nem találtak arról, hogy Orbán valaha kiállt volna az LMBTQI emberek jogai mellett. 2003-ban nem szavazta meg az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Aztán sem 2007-ben, sem 2009-ben nem szavazta meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

photo_camera Drukkerek Münchenben az Európa-bajnokságon Fotó: MATTHIAS BALK/dpa Picture-Alliance via AFP

„Megszavazta viszont 2011-ben az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt, ahogy 2013-ban az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást is, valamint megszavazta 2020 őszén az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését, és néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását” - írják.

Szerintük „komolyan megkérdőjelezhető az, tett-e valaha bármit Orbán Viktor az LMBTQI emberekért, ha 30 év alatt még annyit sem tudott elérni, hogy legalább a saját pártjának tagjai őszinte, boldog és teljes életet élhessenek”.

Orbánt rendszeresen meghívják a Pride-ra is, mert szerintük miniszterelnökként mindenkit képviselnie kell. Eddig minden alkalommal egyéb elfoglaltságokra hivatkozott.