Füvezés miatt bukhatja az olimpiát az amerikaiak aranyesélyes futója

2021 július 2., péntek 7:33

Az előzetes várakozások szerint az amerikai atlétikai csapat egyik legnagyobb sztárja lehetne az idei tokiói olimpián Sha’Carri Richardson, ugyanakkor most veszélybe került az indulása, miután szervezetében marihuána nyomait mutatták ki.

Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

A 21 éves Richardson múlt hónapban megnyerte a női 100 méteres síkfutás amerikai válogatóját, ugyanakkor a pozitív tesztje miatt automatikusan törölték az eredményét. A New York Times szerint egyelőre nem világos, hogy Richardson fellebbez-e majd a döntés ellen, és ha eltiltják, akkor mennyi időre. Az eltiltás szinte biztos a lapnak nyilatkozó források szerint, ugyanakkor lehet, hogy mindössze egy hónapra szól majd. Ha egy hónapos eltiltást kap, és a büntetést a pozitív teszt napjától számítják, akkor elvben még az olimpia előtt le is járhatna az eltiltása.

Az amerikai atlétikai szövetség közben értesítette a júniusi válogatón negyedik helyen végzett Jenna Prandinit, hogy ő lehet az egyike annak a három nőnek, aki rajthoz állhat majd 100 méteren.

Ugyan előzetesen arra lehetett számítani, hogy Richardson vasárnap rajthoz áll 200 méteren Stockholmban, de csütörtök éjjel nem szerepelt a nevezettek között. A pozitív tesztjével kapcsolatos kérdésére a sajtónak nem reagált, de Twitterre kiírt annyit, hogy „Ember vagyok”.

Richardson helyzetét bonyolítja, hogy ugyan az eltiltása le is járhat az olimpiáig, de a selejtezőeredményt már törölték, és más országokhoz képest az Egyesült Államokban nem sok mozgástér van arra, hogy valaki a selejtezőeredményektől függetlenül indulhasson az olimpián. A szabályok szerint az olimpia előtti selejtezőn első három helyet megszerző versenyzők utazhatnak.

A New York Times szerint ugyanakkor a négyszer százas váltóba még bekerülhet, ha az atlétikai szövetség így döntene, mivel itt a hatfős keret két tagját nem a közvetlen eredmények alapján töltik fel automatikusan.

Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

Miközben az Egyesült Államok egyre több részén legalizálják a marihuána rekreációs használatát, a füvet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még mindig tiltott szerként tartja nyilván, és az amerikai doppinghatóságoknak a nemzetközi szervezet ajánlását kell követniük. A szabályok szerint a versenyzőknek a versenyek teljes időtartama alatt tilos szívniuk.

Az amerikai doppingügynökség, az USADA szerint a marihuána teljesítményfokozó szer lehet, emellett egészségügyi kockázatot is jelent a sportolóknak. Elvben kétévnyi eltiltást is kiszabhatnak egy pozitív THC-tesztért, míg a minimumtétel az egy hónap, ha a sportoló igazolni tudja, hogy a füvezésnek nem volt köze a versenyzéséhez.

Az amerikai olimpiai szövetségnek egy hete van még, hogy véglegesítse az utazó keretet. Richardson kiesése az egyik komoly aranyesélyes távozását jelentené, 10,86 másodperces selejtezős idejével ugyanis a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce nagy kihívója lehetne az idei versenyen.