Füvezés miatt bukhatja az olimpiát az amerikaiak aranyesélyes futója

sport
2021 július 02., 07:33

Az előzetes várakozások szerint az amerikai atlétikai csapat egyik legnagyobb sztárja lehetne az idei tokiói olimpián Sha’Carri Richardson, ugyanakkor most veszélybe került az indulása, miután szervezetében marihuána nyomait mutatták ki.

Sha'Carri Richardson győzelmi mámorban
photo_camera Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

A 21 éves Richardson múlt hónapban megnyerte a női 100 méteres síkfutás amerikai válogatóját, ugyanakkor a pozitív tesztje miatt automatikusan törölték az eredményét. A New York Times szerint egyelőre nem világos, hogy Richardson fellebbez-e majd a döntés ellen, és ha eltiltják, akkor mennyi időre. Az eltiltás szinte biztos a lapnak nyilatkozó források szerint, ugyanakkor lehet, hogy mindössze egy hónapra szól majd. Ha egy hónapos eltiltást kap, és a büntetést a pozitív teszt napjától számítják, akkor elvben még az olimpia előtt le is járhatna az eltiltása.

Az amerikai atlétikai szövetség közben értesítette a júniusi válogatón negyedik helyen végzett Jenna Prandinit, hogy ő lehet az egyike annak a három nőnek, aki rajthoz állhat majd 100 méteren.

Ugyan előzetesen arra lehetett számítani, hogy Richardson vasárnap rajthoz áll 200 méteren Stockholmban, de csütörtök éjjel nem szerepelt a nevezettek között. A pozitív tesztjével kapcsolatos kérdésére a sajtónak nem reagált, de Twitterre kiírt annyit, hogy „Ember vagyok”.

link Forrás

Richardson helyzetét bonyolítja, hogy ugyan az eltiltása le is járhat az olimpiáig, de a selejtezőeredményt már törölték, és más országokhoz képest az Egyesült Államokban nem sok mozgástér van arra, hogy valaki a selejtezőeredményektől függetlenül indulhasson az olimpián. A szabályok szerint az olimpia előtti selejtezőn első három helyet megszerző versenyzők utazhatnak.

A New York Times szerint ugyanakkor a négyszer százas váltóba még bekerülhet, ha az atlétikai szövetség így döntene, mivel itt a hatfős keret két tagját nem a közvetlen eredmények alapján töltik fel automatikusan.

photo_camera Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

Miközben az Egyesült Államok egyre több részén legalizálják a marihuána rekreációs használatát, a füvet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még mindig tiltott szerként tartja nyilván, és az amerikai doppinghatóságoknak a nemzetközi szervezet ajánlását kell követniük. A szabályok szerint a versenyzőknek a versenyek teljes időtartama alatt tilos szívniuk.

Az amerikai doppingügynökség, az USADA szerint a marihuána teljesítményfokozó szer lehet, emellett egészségügyi kockázatot is jelent a sportolóknak. Elvben kétévnyi eltiltást is kiszabhatnak egy pozitív THC-tesztért, míg a minimumtétel az egy hónap, ha a sportoló igazolni tudja, hogy a füvezésnek nem volt köze a versenyzéséhez.

Az amerikai olimpiai szövetségnek egy hete van még, hogy véglegesítse az utazó keretet. Richardson kiesése az egyik komoly aranyesélyes távozását jelentené, 10,86 másodperces selejtezős idejével ugyanis a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce nagy kihívója lehetne az idei versenyen.