Második napja nincs halálos áldozata a járványnak

járvány
2021 július 02., 07:32

Kissé optimistának tűnik Orbán Viktor reggeli bejelentése arról, hogy még ma elérhetjük az 5,5 millió beoltottat. Ehhez ugyan csak 4112 embert kéne beoltani, de például tegnap mindössze 2279-en kapták meg az első védőoltásukat. Ebben a tempóban ma aligha érhetjük el a kormány által önkényesen kijelölt, irreleváns határszámot, az 5,5 millió beoltottat, amihez a maszkviselési kötelezettség eltörlését kötik - és mert az operatív törzs egy ideje hétvégén már nem dolgozik, még a végén valaki túlórázásra kényszerülhet.

link Forrás

A zárt terekben kötelező maszkviselés eltörlésének járványügyi szempontból aligha van bármilyen indoka. Európában egyre inkább teret hódít a koronavírus Indiában felfedezett delta variánsa, amely a gyakorlati tapasztalatok szerint sokkal, de sokkal fertőzőbb a tavaszi brutális járványhullámot előidéző alfa variánsnál. Korábban ha egy családból megfertőződött valaki, az jó eséllyel senkit nem fertőzött meg vele együtt élő családtagjai közül. Most a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy családba bekerül a delta, az mindenkit megfertőz, Ausztráliában pedig videófelvételekkel igazolták, hogy a fertőzéshez akár egy pár másodpercig tartó futó találkozás is elég.

link Forrás

Nyilván a beoltottak valamennyire biztonságban érezhetik magukat, legalábbis jó eséllyel nem fognak súlyosan megbetegedni. De, mint a számokból látható, él köztünk 4,5 millió honfitársunk, aki még nem kapott védőoltást, ez pedig bőven elég tömeg egy járványhullám kialakulásához, amiben amúgy akár a beoltottak is kivehetik a részüket tünetmentes terjesztőként.

link Forrás

Minden más tekintetben jól alakulnak a statisztikák, például második napja nincs halálos áldozata a járványnak. Száz alá csökkent a kórházi kezelésre szorulók száma, viszont kettővel többen, 22-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

link Forrás