Porig égett a kanadai falu, ahol pár napja 49,6 fokot mértek

klímaváltozás
2021 július 02., 06:18

Pár napja az apró kanadai falu, Lytton azzal vált ismertté, hogy itt dőltek meg az országos melegrekordok: az egész régiót pusztító hőhullámok sújtották, napokon át közel 50 Celsius-fok közelében is járt a hőmérséklet. És épp amikor a helyiek egy kicsit örülhettek volna az időjárás enyhülésének, a hőséget kísérő tűzvész elől kellett menekülniük.

A British Columbia tartományban lévő falu 90 százaléka pusztult el a tűzvészben, állítja a BBC-nek egy helyi politikus, Brad Vis. Jan Polderman polgármester arról beszélt a lapnak, hogy szerencsés, hogy élve ki tudott jutni a településről.

link Forrás

Az elmúlt hetekben Észak-Amerika jelentős részén rendkívüli hőséget mértek, Kanadában pedig 49,6 fok volt, ami országos rekordnak számít. Becslések szerint több százan lehetnek, akik a hőség miatt vesztették életüket.

A tűz rendkívül gyorsan érkezett meg a 250 fős Lyttonba, a hatóságoknak nem volt lehetőségük előzetes figyelmeztetést kiadni, így az embereknek minden ingóságukat hátrahagyva kellett menekülniük. A polgármester szerint a lángok 15 perc alatt körbezárták a falut, az emberek általában annyit tudtak tenni, hogy a háziállatokat az autóba pakolva elhajtottak.

Az időjárási körülmények ideálisak voltak a tűz terjedéséhez: a szárazságot erős szél kísérte, így a lángok időnként akár 20 kilométer/órás sebességgel is terjedtek. Sérültekről érkeztek már beszámolók a faluból.

Ugyan szakértők régóta figyelmeztetnek rá, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá válhatnak a szélsőséges időjárási jelenségek, egy-egy konkrét eseményt nem lehet egyértelműen a klímaváltozással magyarázni. Ugyanakkor a trendek elég világosak, és a BBC elemzésében kiemeli, hogy az mindenképp feltűnő, ahogy az idei éjszakák jóval melegebbek a tartományban, mint amit megszokhattak a helyiek: mintegy 2 fokkal van átlagban melegebb éjfélkor, mint a korábbi nyarakon.