A brazil ügyészség vizsgálja, hogy Bolsonaro tudott-e kormánya korrupciós ügyletéről

külföld
2021 július 03., 17:15

Miután a brazil szenátus szakbizottsága korrupcióval vádolta meg Jair Bolsonaro államfőt, a brazil ügyészség vizsgálni kezdte a vádakat, miszerint a koronavírus elleni vakcinák beszerzése során korrupciós ügyletet akartak végrehajtani Bolsonaro kormányában.

photo_camera Jair Bolsonaro Fotó: EVARISTO SA/AFP

A vád szerint Bolsonaro visszaélt hivatali hatalmával, mert amikor az egészségügyi tárca egyik tisztségviselője jelezte neki, hogy „szokatlan nyomást” gyakoroltak rá, és jóvá akarták hagyatni vele az indiai Covaxin vakcinák megvásárlását, annak ellenére, hogy azt ő túlárazottnak tartotta, az elnök nem tett semmit, pedig arról is szóltak neki, hogy korrupciós ügy lehet a háttérben. A 316 millió dolláros szerződést a 20 millió vakcináról végül február 20-án kötötték meg a Bharat Biotech-kel. A brazil szenátus tagjai túlárazásra és korrupció gyanújára hivatkoztak. Miután felmerült a korrupció gyanúja, a kormány felfüggesztette a szerződést.

Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál, kérvényezhetik a legfelsőbb bíróságnál, hogy indítsanak eljárást az államfővel szemben, de ehhez kell a képviselőhézi tagok kétharmadának támogatása is.

Júniusban ezrek tüntettek Brazíliában Jair Bolsonaro kormánya és járványpolitikája ellen, az elnök lemondását, több vakcinát és gazdasági támogatást követelve. Az ügyészségi vizsgálat és a szenátusi vizsgálóbizottság mellett az ellenzék azt is próbálja kieszközölni, hogy a képviselőház elnöke indítson eljárást az elnök hivatalból történő elmozdításáért. Szombaton újra tüntetésekre készülnek Rio de Janeiróban Bolsonaro távozását követelve. (Reuters/MTI)