Pokollá tette az Alexák életét az Amazon Alexája

ÉLET
2021 július 03., 08:32

Gonosz tréfák céltáblájává tette gyermeküket az Amazon, panaszkodnak azok az amerikai szülők, akik Alexának keresztelték el a lányukat. Az Amazon okosasszisztensét is pont így hívják, és az eszköznek "Alexa" megszólítással lehet utasításokat adni.

A nem túlzottan átgondolt termékfejlesztés eredménye: az Amazon Alexa névre keresztelte digitális asszisztensét, pokollá téve ezzel a világ Alexáinak életét.
photo_camera A nem túlzottan átgondolt termékfejlesztés eredménye: az Amazon Alexa névre keresztelte digitális asszisztensét, pokollá téve ezzel a világ Alexáinak életét. Fotó: GRANT HINDSLEY/AFP

Képzelhetik, hogy iskolai környezetben ennek milyen hatása van. Hogy mást ne mondjak, több szülő kétségbe esésében inkább megváltoztatta lánya nevét, minthogy a gyereknek tovább kelljen tűrni a gonosz tréfákat. Akik még nem, azok most kéréssel fordultak az Amazonhoz, hogy lehetőleg változtassák meg az asszisztens nevét egy nem emberi névre.

Az Amazont hivatalos reakciója szerint "elkeserítette", hogy ilyesmi történhet, de azzal hárított, hogy a készüléken be lehet állítani más parancsszót is. Alapbeállításként azonban az Alexa a parancsszó, így a hús-vér Alexákat osztálytársaik kergetik őrületbe azzal a már elsőre is unalmas poénnal, hogy a nevüket óbégatva utasítgatják őket.

Egy csak álnéven, Heatherként azonosított szülő panasza szerint a most már tinédzser lányát másodikos kora óta zaklatják, olykor még a tanárai is. "Egy ideje már nem is akar bemutatkozni. Ő egy gyerek, mégis, még felnőttek is úgy gondolták, hogy ér vele gúnyolódni. Az iskola egyáltalán nem volt segítőkész, azt mondták, tanuljon meg együtt élni ezzel" - mesélte. Mivel lányát nagyon megviselte a dolog, ők végül a névváltoztatás mellett döntöttek, és el is költöztek, hogy a lány új iskolában, új barátok közt kezdhessen új életet. "De ez az igazságtalanság örökre vele, velünk marad" - mondta, majd azzal vádolta az Amazont, hogy nyilvánvalóan nem gondolták át a dolgot, nem végeztek kellő etikai vizsgálatokat a parancsszó kiválasztása előtt.

A BBC cikke szerint Nagy-Britanniában több mint négyezer, 25 évnél fiatalabb Alexa él, és többük szülei számoltak be hasonló tapasztalatokról.

A probléma persze nem korlátozódik Nagy-Britanniára. A BBC beszámolója szerint az amerikai Massachusetts államban már kampány is indult Alexa egy ember néven. A kampány szervezője, Lauren Johnson szerint az alexázás túlmegy az ártatlan tréfán. "Ez már teljes identitástörlés. Az Alexa a cseléd, a szolga szinonimája lett, az emberek leereszkedően használják" - mondta. (Via BBC)