Szépen alakul a gyűjtés az örökkévalóságnak szóló márványtáblák igazi hőseiről, a politikusokról

POLITIKA
2021 július 03., 15:09

Nem lehetett igazi vetélytársa a Vörösmarty Mihály egykori otthonának falára még az átkos 50-es években felszerelt emléktábla annak a másik márványtáblának, amit tavaly szereltek fel a közpénzből felújított kápolnásnyéki kúriára.

photo_camera Két tábla ugyanabban a kúriában. Az egyik a sötét 50-es évekből.

Az erről szóló cikkünkben arra kértük az olvasókat, hogy küldjenek hasonló, a politikusoknak méltó emléket állító márványtáblákat. És jöttek is szép számmal.

Az Orbán-L. Simon páros neve minden emléktáblán jól mutat. És még a tervezők is odafértek, nem nagyon előre tolakodva, kisebb betűkkel.

Egészen idáig azt hittem, hogy a Várkert felújítására állított márványtáblát nehéz lesz megszorítani, ahol Áder János és Orbán Viktor neve is nagyobb betűkkel szerepel, mint a tervezőé, bizonyos Ybl Miklósé, akinek egyébként a 200. születési évfordulóját ünnepelték.

Mígnem felbukkant a Kertész Imre Intézet táblája, egyenesen Orbán Viktor Facebook-oldaláról tavaly októberből. Ezek szerint látta a kormányfő és elégedett volt a táblával.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Ezt is látta, Görögországban van, 2014-ben avatta fel Athénban, ahol Puskás Ferenc edzőként BEK-döntőbe vezette a Panathinaikoszt 43 évvel korábban.

photo_camera Fotó: PFLA/Takács József

De templomról sem marad le a neve annak, aki megérdemli. A vizafogói Tours-i Szent Márton plébánia épület elkészültére emlékezőn ott van például II. János Pál pápáé, meg a tervezőké. A felújításra emlékezőn pedig a támogatóé, aki azért vélhetően közpénzből fordított erre, nem a szerény megtakarításaiból.

photo_camera Fotó: Alfahír

Azt nem tudni, hogy látta-e már Orbán, de talán hozzá is eljutott a híre, hogy mennyire hálásak a mátraházai Hotel Residence Ózonnál.

A hotel fejlesztésére a Széchenyi tervből 2003-ban 1,5 milliárd forint közpénz jutott, 2013-ban is kaptak 1,2 milliárd forintos pályázati támogatást. Tavaly is nyertek 3,3 milliárd forintot a mátraházai hotel felújításra és bővítésre az államtól.

Bár Orbán Viktor neve szerepel a Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulója alkalmából emelt Győr-kereszten.

De az oszlop avatásán a miniszterelnök nem volt ott. Semjén Zsolt helyettesítette, talán nem késő kiegészíteni az írást azzal, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessége idején.

photo_camera Semjén és Dézsi avat

Ahogy fent is látszik, nemcsak a miniszterelnökről szólnak a márványtáblák. Emlékezzünk örökké arra, hogy Tarlós Istvánnak milyen szerepe volt a margitszigeti szökőkút felújításában.

És ott vannak a fáradhatatlan kijáróemberek, az országgyűlési képviselők.

Nem vadonatúj az ilyen típusú emléktábla, Ferenc József neve is több táblán szerepel, de egy másik Ferenc, Gyurcsány is megörökíttetett már, az összes felsorolható méltóságossal együtt 2006-ban.

Az Orbán-kormány első ciklusában még ilyen visszafogott megoldások is szerepeltek.

Sőt, nem is kell ahhoz hivatalban lévő miniszterelnöknek lenni, hogy valaki emléktáblát kapjon. Íme a pápai fürdő 2003-as táblái, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején:

Hogy mennyire az örökkévalóságnak szól egy tábla, íme egy az egri törvényszék épületéből.

Amin tényleg alig van kevesebb név, mint a szerencsi csokigyárban.

Van aztán egy másik fajta emléktábla is. Ez például a Békés megyei Elekről:

photo_camera Fotó: (Mesüge)/Digitális Képarchívum - http://dka.oszk.hu - DKA-014542

Kicsit visszafogottabban Balatonfüreden.

photo_camera Fotó: Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Itt az történt, hogy az Orbán által ültetett fa megbetegedett és 2017-ben kivágták. De ültettek helyette egy kicsit arrébb egy másikat.

A fotókért köszönet az olvasóinknak. Ha vannak további képei pompás emléktáblákról, küldje el a megirom@444.hu-ra.