A szlovén miniszterelnök szerint összeomlik az EU, ha a nyugat liberális nézeteket akar Közép-Európára kényszeríteni

eu
2021 július 04., 13:21

Janez Janša azt állítja, hogy ha a „képzeletbeli európai értékeket” Közép-Európára próbálják kényszeríteni, az az unió összeomlásához vezethet. A szlovén miniszterelnök ezt azon az európai újságíróknak mondta el, abból az alkalomból, hogy júliustól decemberig Szlovénia veszi át az EU Tanácsának soros elnökségét.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök
photo_camera Janez Jansa szlovén miniszterelnök Fotó: Jure Makovec/AFP

jansa

Janša azon kevesek egyike volt, aki Orbán Viktor mellé állt, amikor a kormányfők többsége keményen nekiment a magyar miniszterelnöknek a homofób törvény miatt. Akkor többen is az európai alapértékekre hivatkozva kritizálták a magyar kormányt. A szlovén miniszterelnök szerint ezek a nézetek idegenek a közép-európai tagállamok számára.

„Vannak különbségek, amelyeket figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani, és úgy gondolom, hogy egyértelműen el lehet választani, mi a nemzeti és mi az európai kompetencia. Nem lehet ítélkezni egy ember felett képzeletbeli európai értékek alapján, és ha kettős mércét alkalmaznak, akkor szerintem az a leggyorsabb út az összeomláshoz” - mondta.

Erre Jugoszlávia széthullását hozta fel példaként, amihez az utolsó lökés szerinte az volt, hogy egyesek kettős mérce szerint kezdtek eljárni. „A Közép-Európa nélküli EU nem európai unió - az csak egy váz lenne, és ezzel mindenkinek tisztában kell lennie" - tette hozzá.

A lisszaboni egyezmény ugyan alapvető jogként rögzíti az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget és a jogállamiságot, Janša szerint viszont azok, akik az ő politikáját, Orbánét és a lengyel kormányét kritizálják, mindezeknek egy sajátos értelmezését próbálják ráerőltetni a többiekre. (Guardian)