A Fidelitas a vörös csillag mellé állt a Clark Ádám téri ágyás ügyében

publicisztika
2021 július 04., 10:03

A magyar politikai életben példátlanul bátor akcióval mutatott önálló, a Fideszétől markánsan eltérő karaktert a Fidelitas, a kormánypárt ifjúsági szervezete a hétvégén. Az anyapárt elleni lázadást - az akciójukat legalábbis nehéz máshogy értelmezni - ráadásul videóra is rögzítették, ami az interneten is megtekinthető.

A tényeket és a videóban elrejtett politikai üzeneteket nem ismerő olvasók kedvéért vegyük végig, mit is látunk és hallunk.

A videó azzal kezdődik, hogy Ozsváth Kálmán, a kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas szóvivője a budapesti Clark Ádám téren odaáll egy kamera elé és a következőket mondja bele:

"Itt vagyunk a Lánchíd melletti parkolóban, nem véletlenül. A Clark Ádám téri zöldágyás és körforgalom túlélte az 56-os forradalom eseményeit, a szovjet elnyomás évtizedeit és a rendszerváltoztatást is, de Karácsony Gergelyt már nem."

Ozsváth ezzel, szakítva a Fidesz történetében a kezdetektől végig jellemző antikommunizmussal, nyíltan hitet tesz a Magyar Dolgozók Pártja és az 1949 és 89 közötti egypárti kommunista rendszer mellett.

A Clark Ádám téri zöldágyás ugyanis a kommunisták műve, az ő időszakuk előtt eleve Clark Ádám tér sem létezett, nemhogy ágyás a közepén, a Lánchíd budai hídfőjénél ugyanis egy minden irányból nagy épületekkel beépített, de szűk útkereszteződés volt. A lebombázott épületeket a háború után nem építették vissza, a kommunista egypárti hatalom 1949-ben alakította a ki a körforgalomhoz hasonló szerkezetű teret, aminek a közepén egy Ozsváth ízlésének mindenben megfelelő propagandaágyást alakítottak ki, benne vörös csillagot formázó virágkompozícióval.

A szovjet elnyomás évtizedeit a vörös csillag ezután csak bámulatra méltó bravúrt bemutatva tudta túlélni, kivívva Ozsváth elismerését. Ki is mondta, fidelitasos nyíltsággal:

“Budapest egyik legmeghatározóbb látképe volt, ami most már egy sivár és aszfaltos terület.”

Az, hogy a Fidelitas hangja egyszerre isteníti a kommunistákat és nyilatkozik negatívan a “szovjet elnyomásról”, arra utal, hogy az ifjúsági szervezet a Magyar Dolgozók Pártján belül nem az úgynevezett “moszkoviták”, hanem a Horthy-rendszert Magyarországon végigküzdő csoport örököse.

A Fidelitas ezzel nyíltan szembehelyezkedett Dömötör Csabával, a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda moszkovita parlamenti államtitkárával. Dömötör ugyanis három héttel ezelőtt a Facebookon nyíltan megdícsérte meg a szovjet hadsereget, mivel a Clark Ádám téri virágokat “Még a T-34-es tankok is megkímélték (...) 1956-ban.”

A Fidelitas arca ezután emlékeztet arra az akciójukra, hogy motoros fűkaszával pusztítottak el egy, a virágos növények és a földi bioszféra megmaradása szempontjából fontos méhlegelőt:

"Gyurcsány haverjaként korábban még a zöldfelületek védelmét és növelését ígérte, ehelyett hatalmas zöld területek állnak gondozatlanul, nyakig érő gazt méhlegelőnek csúfolnak, a Clark Ádám téri virágos körforgalmat pedig letarolták."

Ilyen nyílt bioszféraellenes kiállást még a Fidesztől sem láttunk soha.

Ozsváth ezen a ponton az antikommunisták és a Földgolyó után a józan ész maradékával is szakít, hiszen hetek óra pontosan tudni, hogy az ágyást csak ideiglenesen, a tér felújításának idejére aszfaltozták le.

A fentiek mellett ez támadás Tarlós István egykori, Fidesz által támogatott főpolgármester ellen, aki Karácsonyéihoz hasonló okokból, vagyis egy térfelújítás miatt először "tarolta le" a híres ágyást.

A Fidelitas szóvivője ezután még tovább megy és a gúnyolódása tárgyává azt a lakossági csoportot teszi, amelyikbe még a Fidesz sem mert soha belekötni: az autósokba.

“A budapestiek kétharmada pedig nem ért egyet azzal, amit Karácsony az autósokkal kapcsolatban mondott: “Szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog!”. “

Az autósok emlegetése ebben az összefüggésben azért gúnyolódás, mert az is köztudomású, hogy a tér közepén található ágyást pont azért aszfaltozták le, hogy az átépítés idejére is biztosítani tudják a szabad autóforgalmat.

Azt, hogy nem viccelnek, a Fidelitas videón látható aktivistái azzal demonstrálják, hogy az ideiglenesen leaszfaltozott területen mindeközben halál komoly arccal elhelyeznek néhány, a 25 fokos hőségben nyilvánvalóan halálra szánt cserepes növényt.

A magyar belpolitika aktuális nagy kérdése, hogy a Fidesz mit kezd a fiataljainak lázadásával. Reméljük, hogy nem azt, amit a Clark Ádám téri ágyás kitalálói csinálnának szegényekkel.