A nyugati csapatok kivonása után Kína készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban

háború
2021 július 05., 15:39

Kína készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban az ott állomásozó nemzetközi erők kivonása után, Kabul hamarosan csatlakozhat az „Egy övezet, egy út” (BRI, más néven: Új Selyemút) nevű kínai gazdasági és infrastruktúra-fejlesztési programhoz – írja a Daily Beast.

Afgán kormányzati források szerint a hatóságok egyre intenzívebb tárgyalásokat folytatnak Pekinggel a BRI-ben megvalósuló, 62 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) kiterjesztéséről. A cél a jobb közúti, vasúti és energetikai összeköttetés megteremtése az érintett két ország, illetve majd esetleg a szomszédos Afganisztán között.

Az amerikai csapatok pénteken közel 20 év után elhagyták az afganisztáni Bagram légi támaszpontot, ami az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. Sajtójelentések szerint mostanra elhagyta az országot az Egyesült Államok katonáinak többsége, jóval a szeptember 11-i céldátum előtt.

A Daily Beast meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról írt, hogy az egyik legfőbb projekt, amiről Peking és Kabul tárgyal, egy, Afganisztánt az északnyugat-pakisztáni Pesavárral összekötő út megépítése. „Szó van egy autópályáról Pesavár és Kabul között, ez Afganisztán hivatalos csatlakozását jelentené a CPEC-hez” – mondta a névtelenséget kérő forrás. „Más szavakkal: az afgán kormány a színfalak mögött tárt karokkal fogadja Kínát, közvetlenül azután, hogy búcsút mondott Amerikának” – írja a lap.

Amerika már nem akadály

Kína már évek óta győzködi Afganisztánt, hogy csatlakozzon a BRI-hez, de az amerikai támogatású kormány eddig vonakodott, feltételezhetőn tartva a washingtoni reakcióktól.

„Folyamatos kapcsolat volt az afgán kormány és a kínaiak között az utóbbi években, ez pedig gyanússá tette Asraf Gáni elnök kormányzatát az USA szemében. Gáninak szüksége van erőforrásokkal, hatalommal rendelkező szövetségesekre, akik katonai támogatást tudnak nyújtani a kormányának” – idézett a Daily Beast egy illetékest.

Az amerikai csapatkivonás bejelentése után Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője a múlt hónapban megerősítette, hogy Peking egyeztet bizonyos felekkel, köztük Afganisztánnal is, a CPEC kiterjesztéséről.

A 2013-ban indított, több mint 60 országra kiterjedő BRI-vel több 100 milliárd dollárt fordítanak világszerte infrastruktúra-fejlesztésre.

A tálibok jók Kínának

A cikk szerint ugyan korábban sikerült megakadályozni az afgán csatlakozást, de a fejlemények miatt Kína nagy valószínűséggel meggyőzi majd Kabult erről, különösen, ha a nemzetközi erők kivonása nyomán újból a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek hatalomra, akikkel jelentések szerint élénk kapcsolatban állnak a kínai tisztségviselők.

„A tálibok biztosan egységesebb partnert jelenthetnek a kínaiaknak” – írja a cikk egy elemzőt idézve, aki szerint a lázadók korábban azt mondták, hogy támogatni fogják a fejlesztési projekteket, ha azok a nemzeti érdekeket szolgálják.

Fegyveres tálibok ünneplik a békeszerződésüket az USA-val 2020. március 2-án.
photo_camera Fegyveres tálibok ünneplik a békeszerződésüket az USA-val 2020. március 2-án. Fotó: Wali Sabawoon/NurPhoto via AFP

A lap információi szerint kínai tisztségviselők 2020 februárja óta – amikor az akkori amerikai elnök, Donald Trump kormányzata békemegállapodást írt alá a tálibokkal – kínai tisztségviselők gyakori kapcsolatban állnak a tálibok képviselőivel.

„Washington távozása Afganisztánból stratégiai lehetőséget jelent Pekingnek” – nyilatkozta Michael Kugelman, az amerikai Wilson Központ dél-ázsiai kutatásokkal foglalkozó intézetének igazgató-helyettese. Sudha Ramachandran indiai politikai elemző szerint „tekintettel a Pakisztánhoz fűződő stratégiai kapcsolataira, Kína sikeresebb lehet Afganisztánban, mint az USA”. (Daily Beast via MTI)