Orbán Viktor az első európai vezető, akit felvettek a sajtószabadság ellenségeinek listájára

Média
2021 július 05., 09:05

37-en fértek fel idén a sajtószabadság ellenségeinek listájára, amit a nemzetközi újságíró-szervezet, a Riporterek Határok Nélkül tesz közzé rendszeresen. Most először egy európai vezető, Orbán Viktor is ott van a „ragadozók” között.

Azt írják: „az illiberális demokrácia önjelölt bajnoka fokozatosan és hatékonyan építette le a média sokszínűségét és függetlenségét, mióta 2010-ben visszatért a hatalomba”.

photo_camera Erdogan és Orbán. Mindketten rajta vannak a listán. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Legutóbb 2016-ban állítottak össze ilyen listát, ahhoz képest 17 új nevet találunk rajta. Orbánon kívül ilyen például Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és Jair Bolsonaro brazil elnök. Újdonság, hogy két női vezető is szerepel a listán. Egyikük a hongkongi kormányzó, Carrie Lam, a másik pedig Sejk Haszina bangladesi miniszterelnök.

A szír Bassár el-Aszad, az iráni Hámenei ajatollah, a fehérorosz Lukasenka, valamint Vlagyimir Putyin húsz éve letaszíthatatlanok a listáról. A sajtószabadság régi ellenségének számít Egyenlítői-Guinea vezetője, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo és Isaias Afwerki is Eritreából.

Szerepel a listán többek közt Erdogan török elnök és Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke is.