Európai Néppárt: A belarusz-litván határon kialakult migrációs krízis Lukasenka agresszív politikájának eredménye

eu
2021 július 06., 10:26

„Ez egy olyan európai válság, amelyre erős európai választ kell adni, és elvárjuk, hogy ön ebben fontos szerepet játsszon” - írja az Európai Néppárt (EPP) abban a levélben, melyet Ylva Johansson EU-s belügyi biztosnak küldtek a belarusz-litván határon kialakult migrációs nyomás miatt. A néppárt szerint a helyzet aggasztó, és sürgősen, EU-s szinten is foglalkozni kell vele.

Június elején került a hírekbe, hogy Litvánia szerint Minszk illegális bevándorlókat küld a határára a hibrid hadviselés részeként, és a kialakult helyzet miatt a litván kormány vészhelyzetet hirdetett.

Az EPP megírta Johanssonnak, hogy az elmúlt hetekben látványosan megugrott a Litvániába érkező migránsok száma, akik illegálisan léptek be az ország területére. Idén eddig 1232 személy érkezett így Litvániába, 96,7 százalékuk Belaruszból. Ez 16-szor több a tavalyi aránynál. Mivel a belarusz-litván határ európai országok közti közös határ, felszólítják a belügyi biztost, hogy biztosítson támogatást Litvánia számára a határvédelemben és a menekültek megfelelő elhelyezésében is.

A Litvániát és Belaruszt elválasztó határszakasz egy része.
photo_camera A Litvániát és Belaruszt elválasztó határszakasz egy része. Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

Az EPP információi szerint is Aljakszandr Lukasenka, Belarusz elnökének műveletéről van szó, és ez az ügy ismét Lukasenka EU-val és Litvániával szembeni agresszív fellépését igazolja. A menekülteket Bagdadból és Isztambulból, turizmus ürügyén reptetik Minszkbe, majd a litván határhoz viszik őket.

A néppárt felszólítja Johanssont, hogy Josep Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével tegyenek meg minden diplomáciai erőfeszítést azért, hogy az iraki és török kormányok tudomására hozzák, hogy bűnrészesek egy Európai Unió elleni destabilizációs kísérletben és támadásban.

link Forrás