Hongkong kormányzója megfigyeltetné a tinédzsereket a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő veszélyes eszmék miatt

külföld
2021 július 06., 05:02

Hongkong kormányzója, Carrie Lam kedden bejelentette, hogy az „ideológiák” nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, emiatt felszólította a tanárokat, szülőket és vallási vezetőket, hogy figyeljék meg a tinédzsereket, és jelentsék a hatóságoknak, ha törvényt szegnek.

photo_camera Carrie Lam Hong Kongban, 2021. július 6-án Fotó: PETER PARKS/AFP

„A polgároknak hosszú ideje téves elképzeléseik vannak, miszerint illegális eszközökkel is lehet igazságot szolgáltatni” – mondta Carrie Lam négy nappal azután, hogy súlyosan megsérült egy hongkongi rendőr, amikor késsel támadt rá egy férfi, aki később leszúrta magát. Egy videófelvétel szerint az 50 éves támadó hátba szúrta a 28 éves rendőrt, aki kollégáival járőrözött az utcán.

A támadás csütörtök este történt, amikor amúgy is fokozott rendőri jelenlét volt lehetséges tiltakozások miatt, mivel csütörtökön volt a 24. évfordulója annak, hogy Hongkong a brit fennhatóság alól visszatért Kínához.

Hongkong kormányzója úgy fogalmazott, a hatóságok „nem engedhetik meg, hogy illegális eszmék szivárogjanak be a nyilvánosság számára az oktatáson, a művészeteken, a kultúrán és a műsorszolgáltatókon keresztül az erőszak megszépítésével és a lakosság lelkiismeretének elhomályosításával”. (Reuters)