Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben

külföld
2021 július 6., 12:57

Meredeken emelkedik, már ismét a márciusi szinten van az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben -írja a ynet.

Hétfőn 501 új fertőzöttet azonosítottak 72 896 elvégzett teszttel. Ez 0,7 százalékos pozitivitási arányt jelent, hasonlóan magas adatokat legutóbb március végén mértek az országban. Az új fertőzöttek közel fele iskolai tanuló.

A járvány újbóli erősödése miatt már mintegy 50 ezer izraeli tartózkodik otthoni karanténban. 73-ra emelkedett a kórházban ápoltak száma, de továbbra is csak 33 súlyos esetet tartanak nyilván, és 16 ember van lélegeztetőgépen.

Jelenleg egy súlyosan fertőzött „piros” és hat közepesen fertőzött „narancssárga” település van az országban. Ebbe a kategóriába sorolták többek közt Tel-Avivot és Petach-Tikvát is. Tizenhat enyhén fertőzött „sárga” települést határoztak meg, és 257 helyet továbbra is „zöldnek”, vagyis csak elhanyagolható mértékben vagy egyáltalán nem tartanak fertőzöttnek Izraelben.

Jelentős erőkkel folytatják főként a 12-15 éves korosztályban az oltási kampányt, a 10 és 20 év közötti korosztály 36,3 százaléka kapta meg az első, 24,3 százaléka pedig már a második a Pfizer-oltását is.

Az egészségügyi minisztérium kutatása szerint csaknem 30 százalékkal csökkent a Pfizer-oltások hatékonysága mind a fertőzések, mind a tünetek kialakulásának megakadályozásában, de a kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen továbbra is 93 százalékos hatékonyságot mértek. Ennek köszönhetően továbbra is csak nagyon lassan emelkedik a kórházi ellátást igénylő esetek száma, szemben a korábbi hullámokkal.

Az esetleges harmadik oltás szükségességéről szóló döntés előkészítésére Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter megrendelt két tanulmányt az egészségügyi hatóságoktól.

Az első az oltott fertőzöttekre összpontosít, s az oltás hatékonyságát, illetve esetleges csökkenő mértékét vizsgálja meg a különböző korcsoportokban és háttérbetegségek esetén, a másik tanulmány pedig a vakcinázott betegek immunitását fogja mérni szerológiai tesztekkel.

Miután a Palesztin Hatóság előbb aláírta, majd elutasította egy hasonló egyezmény megkötését Izraellel, Jeruzsálem Dél-Koreának ad át három héttel a szavatosság lejárta előtt 700 ezer adag Pfizer-vakcinát. Cserébe az év vége előtt Izraelbe jutnak majd el az eredetileg Dél-Koreának szánt oltások.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából eddig 5 663 255, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,9 százalékát jelenti. A pandémia megjelenése óta 843 611 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben. (MTI)