Müller Cecília harmadfokú hőségriadót rendelt el

időjárás
2021 július 6., 14:17

Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére szerda 0:00 órától péntek 24:00 óráig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délután.

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meg is haladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az NNK és az OKF felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni.

A közlemény szerint a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Azt kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók, és tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják magukra a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját itt találja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Kérik, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.