"Nem a saját nemükhöz vonzódó fiataloknak kell szégyenkezniük, hanem az országgyűlésnek, ami ezt a törvényt elfogadta!"

POLITIKA
2021 július 07., 11:31
  • A magyar kormány homofób törvényét elítélő állásfoglalásról vitázott az Európai Parlament szerda délben.
  • Az öt legnagyobb frakció, az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a Renew Europe, a Zöldek és a Baloldali Frakció által közösen beterjesztett szöveg a lehető leghatározottabban elítéli a gyermekek védelméről szóló, de homofób módosításokkal teli jogszabályt, ami ellentétes az EU értékeivel és az uniós joggal is.
  • Ezért többek közt arra kérik az Európai Bizottságot, hogy azonnal indítson gyorsított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, amely akár az uniós kifizetések leállításához is vezethet.

Az állásfoglalásról szóló csütörtöki szavazás eredménye borítékolható: mivel az öt frakció közösen támogatja azt, és ők adják a képviselők többségét, jelentősebb változtatás nélkül fogadhatják el.

"A magyar Országgyűlés által elfogadott törvény diszkriminálja az állampolgárokat a szexuális orientációjuk alapján, ami ellenkezik az uniós alapértékekkel. Ebben nem kötünk kompromisszumot,"

jelentette ki a vita elején Věra Jourová. Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa, miután tételesen felsorolta, hogy milyen uniós jogszabályokat sért a magyar törvény, kijelentette: "Nem fogunk hezitálni, ha a szerződésekkel ellentétes történik. Hiszünk egy sokszínű Európában, ami ezt minden állampolgárnak garantálni is tudja."

"Milyen üzenet az a fiataloknak, hogy a homoszexualitás abnormális? Szégyenkezniük kéne emiatt? Nem azoknak a fiataloknak kell szégyenkezniük, akik saját nemükhöz vonzódnak, hanem annak az országgyűlésnek, ami ezt a törvényt elfogadta!"

- mondta az Európai Néppárt nevében Jeroen Lenaers. A holland politikus szerint a jogállamiság magyarországi helyzetéről már eleget beszéltek, ideje lépéseket tenni.

Hidvéghi: Őrület

link Forrás

"Szavakat sem találni arra az őrületre, ami itt zajlik. Az önök által pocskondiázott törvény csak a gyermekek érdekeit védi,"

reagált az elhangzottakra Hidvéghi Balázs. Az Fidesz EP-képviselője szerint semmilyen alapjogot nem sért a jogszabály, mert "az nem érinti a felnőtteket."

"Az LMBTQ-szervezetek szabadon működhetnek Magyarországon, de semmi keresnivalójuk az iskolákban és óvodákban,"

mondta.

Dobrev: Fejezzék be!

link Forrás

Magyarországot túszul ejtette egy "velejéig korrupt politikus cinikusan, rasszista politikával," mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

"Tehát önöknek, tisztelt Bizottság és Tanács, egyetlenegy dolguk van: hagyják abba és fejezzék be Orbán Viktor családtagjainak és oligarcháinak finanszírozását!"

Donáth: Európa tétovázik

link Forrás

"Miközben Európa vitázik és tétovázik, Orbán Viktor nem ül tétlenül:" idehozza a Fudant, fideszes alapítványoknak szervezi ki az egyetemeket, és kiárulja a magyar autópályákat, kezdte a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna szerint

végül, hogy mindezekről elterelje a figyelmet, olyan megosztó törvényt hoz, ami magyart fordít magyar ellen.

"Szeretném ha végre megértenék: Magyarországnak nem üres szavakra, hanem valódi tettekre van szüksége," zárta szavait.

Hölvényi: Elsők között lennék

link Forrás

"Ha a törvény valóban támadná a homoszexuálisok jogait, elsők között lennék én magam, hogy fellépjek ellene,"

érvelt a KDNP-s Hölvényi György. A kereszténydemokrata politikus saját frakciójával, az Európai Néppárttal szembemenve védte a magyar törvényt. Szerinte

a matematikaoktatáshoz is tanári képesítés kell, a gyermekek szexuális nevelését nem bízhatjuk aktivistákra.

A vitát záró felszólalásában Věra Jourová megerősítette: szükséges a gyermekek védelme, elismerik a szülők jogát, hogy ők döntsenek gyerekeik neveléséről, de "az alapjogokat is tiszteletben kell tartani, nem lehet egyik jogot kijátszani egy másik ellen."

"Nagyon fontos kimondanom: ez a vita nem a magyar nép ellen szól! Ez a politikai vezetőkről szól,"

tette hozzá.

Orbán nix Strasbourg

Bár korábban volt rá példa, legutóbb 2018 őszén a Sargentini-jelentés vitáján, de a szerdai EP-vitán nem szólalt fel Orbán Viktor. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedd este az ATV Híradójának árulta el, hogy a magyar miniszterelnök helyett Győri Enikő és Hidvéghi Balázs lesznek, "akik majd helytállnak." Orbán távolmaradása nem váratlan: a június végi csúcson úgy mentek neki a tagállami vezetők a törvény miatt, hogy arról Angela Merkel is azt mondta,

"ilyet még nem láttam."

A szokatlanul kemény vita során Orbán mellett akkor csak szlovén kollégája, Janez Jansa állt ki. Ez mostanra teljesen elpárolgott, mint a soros elnökség képviselője, Anže Logar külügyminiszter a szerdai vitán leszögezte:

a szlovén EU-elnökség elkötelezett a jogállamisági kérdéseket tekintve. Az uniós alapszerződések egyértelműen tiltanak bárminemű diszkriminációt.