Nem fogadja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet

külföld
2021 július 07., 11:49

Az Európai Bizottság nem fogja elfogadni a 7,2 milliárd euró uniós támogatás elköltéséről szóló magyar helyreállítási tervet a július 12-én esedékes határidőig - írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico. A lap forrásai szerint

Az EU vezetői szerint a magyar tervben nem szerepelnek elég szigorú lépések a korrupció megelőzésére. A válság miatt létrehozott uniós Helyreállítási Alap forrásaiból Magyarország 2500 milliárd forintra pályázott, ami az ország számára elérhető források kevesebb mint fele. Már készen volt a magyar helyreállítási terv, amelyben a teljes összegre, vagyis 5800 milliárd forintra pályázott volna a kormány, viszont az utolsó pillanatban Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány mégis csak a vissza nem térítendő összegekre pályázik. Először az volt az indoklás, hogy nem akarja a kormány tovább növelni az államadósságot, aztán pedig az, hogy olyan célokra szerették volna Orbánék elkölteni az uniós hiteleket, amelyeket a bizottság nem engedett volna.

Az Európai Bizottság minden tagállamnak specifikus ajánlásokat tett, hogy milyen elvárások vannak helyreállítási terveikkel szemben, Magyarországnál ez a korrupcióellenes intézmények és folyamatok erősítése, a bíróságok és az ügyészség függetlenségének garantálása volt.

A bizottság viszont úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány nem végezte el a házi feladatát ezen a téren. A Politico forrásai szerint amennyiben a bizottság hivatalosan is visszautasítja majd a magyar tervet, a magyar kormány akkor számíthat az uniós 2500 milliárd forintra, ha érdemben reagál a bizottság kritikáira. A bizottság szóvivője a Politico kérdésére annyit mondott, hogy a magyar terv értékelése még folyamatban van.