Ismét régi rekordot döntött az infláció Magyarországon

gazdaság
2021 július 08., 08:59

Nyolc és féléves csúcsra emelkedett az infláció júniusban - írja a Portfolio. A KSH adatai szerint 5,1 százalékról 5,3 százalékra emelkedett, így a várakozásokkal ellentétben nem csillapodik a termékek és szolgáltatások drágulása. Utoljára 2012 végén volt a mostaninál magasabb az éves infláció. A lap szerint az infláció emelkedésében közrejátszhatnak a gazdaság újranyitására tett lépések, a járványhelyzet elmúlásával ugyanis beindultak az átárazások. A szolgáltatások között például az éttermi fogyasztás átlagon felül drágult.

A KSH beszámolója szerint egy év alatt az élelmiszerek ára 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7, a munkahelyi étkezésé 7,6, az éttermi étkezésé 6,1%-kal emelkedett, a sertéshúsé 5,6%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruk 19,7%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5%-kal kerültek többe.

A járműüzemanyagok ára 24,2%-kal magasabb lett. A szolgáltatások 3,8, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3%-kal drágultak - idézi az adatokat a Portfolio.Mindez arra utal a szakértők szerint, hogy a július 27-i ülésen is alapkamatemelésről dönt majd az MNB. Hogy a magyar devizára milyen hatása lesz a drágulásnak, még nem egyértelmű. Bár a hónap végétől emelkedik az euróhoz viszonyított árfolyam, az elkerülhetetlen kamatemelés erősítheti is a pozícióját.

(A borítóképen Orbán Viktor és Matolcsy György jegybankelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)