Középiskolásoknak szóló honlapot hozott létre a Magyar LMBTQI Szövetség

lmbtq
2021 július 08., 06:24

A Magyar LMBT Szövetség éppen aznap indítja el a honlapot, amikor életbe lép a putyini mintára meghozott homofób törvény. Az érdeklődő diákok olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint hogy kik azok az LMBTQI-emberek, mi a különbség a szexuális irányultság és a nemi identitás között, milyen nehézségei vannak a közösséghez tartozó fiataloknak egy középiskolában, vagy hogy mit tehetnek a tanárok és a diáktársak egy befogadó közeg megteremtése érdekében.

A szivarvanyszakkor.hu kifejezetten a középiskolás korosztályt célozza meg, azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek ezt a korosztályt leginkább foglalkoztatják - írja szövetség közleménye.

photo_camera Fotó: Szász Zsófia - 444

Az LMBT Szövetség három kutatással indokolja a honlap létrejöttét. Az egyiket az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság végezte el. Ebben több mint 2400 LMBT-embert kérdeztek meg, és kiderült belőle, hogy a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86%-a 18 éves kora előtt már tisztában volt vele, hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével.

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a kutatásban résztvevő 13-21 év közötti LMBTQI-fiatalok 64%-a vált szóbeli erőszak, 22%-a fizikai zaklatás és 13%-a fizikai bántalmazás áldozatává az iskolában a kutatást megelőző tanév során.

A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56%-a tapasztalt LMBTQI-emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulást az iskolában. A honlap ahhoz is ad támpontokat fiataloknak a szövetség közleménye szerint, hogy hogyan hozhatnak létre a középiskolában olyan csoportokat, klubokat, amelyek segítik az LMBTQI-fiatalok iskolai integrációját.

A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának munkatársai válaszolnak.