Litvánia kerítést épít a fehérorosz határra

külföld
2021 július 08., 05:09

Fizikai határzárat emel a litván határőrség a fehérorosz határra, és növeli az itt szolgálatot teljesítő határőrök számát is, valamint katonákat vezényelnek a határra - jelentette be Ingrida Simonyte litván miniszterelnök Vilniusban. A politikus szerint idén már több mint 1000 illegális határátlépőt fogtak el a 679 kilométer hosszú fehérorosz-litván határon, ami óriási növekedés a 2020-as szint után, akkor ugyanis egész évben csak 81 embert fogtak el.

Kerítés a fehérorosz-litván határ egy szakaszán
photo_camera Kerítés a fehérorosz-litván határ egy szakaszán Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

A litván miniszterelnök azzal vádolta Fehéroroszországot, hogy utazási irodákat működtetnek a Törökországból és Irakból az EU-ba szökni próbáló emberek számára. Több, a határon elfogott menekült ugyanis arról számolt be, hogy repülővel érkezett Minszkbe Bagdadból vagy Törökországból, ahonnan elszállították a fehérorosz-litván határra. A litván kormány felszólította a fehérorosz vezetést, hogy lépjen fel keményebben az illegális migrációval szemben, és őrizze a határait.

Litvánia és Fehéroroszország között Roman Protaszevics fehérorosz újságíró elfogása óta fagyos a viszony. Az EU-tag Litvánia nyugati szövetségeseivel együtt a választások manipulálásával és állampolgárai elleni erőszakkal vádolja Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnököt. (BBC)