500 négyzetméteres látványszökőkutat betonoznak Sóstón egy zöld liget kellős közepébe

környezetpusztítás
2021 július 09., 03:57

Hiába tiltakoztak a civilek, semmi sem állíthatja meg Nyíregyháza önkormányzatát abban, hogy a sóstói park közepére zenélő, interaktív szökőkutat építsen. A majdani látványosságra a legjobb kilátás a szomszédos szállodából nyílik, a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Hunguest Hotel Sóstó vendégei gyönyörködhetnek majd benne. Már azok, akik jobban szeretik a betont a fáknál, a térkövet a fűnél és a széles közönségre szabott liftzenét a tücsökciripelésnél.

2018 óta tudható, hogy Nyíregyháza önkormányzata 992 millió forintot nyert el egy uniós pályázaton a sóstói fejlesztésekre, ezt az összeget toldotta meg a kormány további majdnem félmilliárddal. Sóstó nem egy önálló település, hanem egy fürdőhely, a város tüdeje, ahol a két részre választott tó mellett 371 hektáros parkerdő, állatkert, vadaspark várja a környékbelieket.

link Forrás

Ennek a nagy, szinte egybefüggő zöldterületnek a közepébe, a gyógyfürdő és a hotel szomszédságába építenek most egy zenélő, led-lámpákkal felturbózott szökőkutat egy nagyobb beruházás keretében. Ehhez fákat kellett kivágni, és összességében jelentősen csökkent a zöldfelület.

A fejlesztésre, melyre az önkormányzat közös konzorciumot hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a városvezetés nagyon büszke. A fák kivágása és a betonfelületek növelése miatt viszont civilek egy csoportja már az építkezés kezdete előtt felemelte a hangját.

A projektről és az ellenállásról tavaly októberben az Átlátszó írt részletesen. Nekik akkor a nyíregyházi Zöld Akciócsoport azt mondta, támogatják az új vécék és a biciklitárolók létrehozását, de nem örülnek az újabb parkoló építésének, és persze annak sem, hogy sok fát kell kivágni a szökőkút miatt.

A fejlesztés részeként valóban épülnek új nyilvános vécék, lesz kerékpárkölcsönző és -szerviz, és zárttá teszik a csapadékvíz-csatornát is. Az új parkolók építését újmagyarul azzal magyarázzák, hogy ezáltal a turisztikai attrakciók könnyebben és hatékonyabban elérhetők lesznek.

Érdekesség, hogy magának a projektnek az egyik fő céljaként jelölik meg a zöldterület minőségi fejlesztését. Ehhez képest a tervekben az 500 négyzetméteres betonmedence mellett 300 négyzetméternyi térburkolat is szerepel.

A legtöbb pénzt, több mint 850 millió forintot mindenesetre a zenélő szökőkút viszi el: az 500 négyzetméteres, vasbeton monstrum esténként majd rendes zenés műsort ad az érdeklődőknek.

Ilyen lesz, ha kész lesz az interaktív szökőkút.
photo_camera Ilyen lesz, ha kész lesz az interaktív szökőkút. Fotó: Látványterv

Az aggódó civilek megkeresésére az önkormányzat nem válaszolt, a munkálatok viszont május óta haladnak. Néhány nappal ezelőtt jártunk a helyszínen, ahol a rekkenő hőségben is folyamatosan ment a munka. Ahogy az képeinken látszik, a betonmedence már jól kivehető, már nem veszik el tőle fák a helyet. Korábban arról volt szó, hogy a projekt miatt 26 db fát kell kivágni, de a tervező tavaly nyáron negyven fáról beszélt. A fák kivágását részben azzal magyarázták, hogy ferdék, nincsenek jó állapotban, illetve hogy az akácfák invazívak. Mindenesetre az önkormányzat azt ígéri, 34 fát, 1325 cserjét és 383 évelő növényt telepítenek a kipusztított zöldek helyébe.

500 négyzetméter vasbeton a liget szívében.
photo_camera 500 négyzetméter vasbeton a liget szívében. Fotó: Halász Júlia
A szökőkút épp csak táncra perdülni nem tud majd.
photo_camera A szökőkút épp csak táncra perdülni nem tud majd. Fotó: Halász Júlia

A Zöld Akciócsoport tavaly nyáron kiadott közleményében arról írtak, alapvetően elhibázottnak tartják a projektnek azt az elemét, „amely turisztikai attrakcióként egy önmagában is hatalmas, de még annál is nagyobb térburkolt felülettel körülvett szökőkút létesítését célozza meg, jelentős részben egy olyan terület rovására, ahol most ligetes-árnyas fás növényzet áll. Meglátásunk szerint aligha van olyan ésszerű cél, amely fás zöldterület csökkenését indokolhatná jelenleg Sóstón. Egy nagy térburkolt terület kialakítása, egy csupán időszakos attrakciót jelentő, költséges fenntartású és ízlés dolgában is várhatóan megosztó zenélő szökőkút létesítése semmiképpen nem ilyen.”

A civil zöldek állásfoglalása láthatóan nem hatotta meg a döntéshozókat.

A szervezet blogján olvasható egy bejegyzés, melyben ők maguk ismerik be, hogy bár mindent megtettek, hogy megakadályozzák a szökőkút megépítését, erőfeszítéseik sikertelenek voltak.

„A csatát talán mi buktuk el, de az igazi vesztesek a területet élőhelyként használó fajok mellett a nyíregyházi lakosok, hiszen ők azok, akik nem láthatják már a koros fákat, a zöld felületeket, ha meg is újítanák egyáltalán” - írják.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyházán.
photo_camera A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hotel Sóstó az épülő szökőkút közvetlen szomszédságában. Fotó: Halász Júlia

Egy tavaly nyáron tartott lakossági fórumon a helyiek is szót kaptak, itt kiderült, hogy közülük sincs mindenki elragadtatva a tervtől. Egyikük azt mondta, a helyben élők érdekeit nem szabad összekeverni a vendéglátósokéval és a turistákéval. „Természetesen fontos az idegenforgalom, de engem nem biztos, hogy elvarázsol a zenélő szökőkút. A lényeg a fa, a zöldfelület, ez Sóstó varázsa” - mondta az egyik felszólaló, Racskó Tibor.

A képen látható fák közül sokat már a Hotel Sóstó építése miatt vágtak ki. A liget fáinak a szökőkút miatt kellett menniük.
photo_camera A képen látható fák közül sokat már a Hotel Sóstó építése miatt vágtak ki. A liget fáinak a szökőkút miatt kellett menniük.

Az önkormányzat főleg arra hivatkozva védi a beruházást, hogy az uniós pénzt turisztikai fejlesztésre kell fordítani. Kérdés persze, hogy azok a látogatók, akik épp azért járnak ide, mert a zöldbe vágynak, mennyire értékelnek majd egy olyan zenélő szökőkutat, ami 6-20 méter magasra lövelli a vízsugarat, és amit azzal próbálnak még vonzóbbá tenni, hogy olyan vízködöt termel, amire előadást, filmet lehet vetíteni.

Az építkezés az eredeti tervek szerint idén ősszel be is fejeződik.