Biden bejelentette, hogy augusztus 31-ig teljesen kivonulnak az amerikai csapatok Afganisztánból

külföld
2021 július 09., 06:53

Joe Biden csütörtökön megfogadta, hogy „nem küldi amerikaiak még egy generációját Afganisztánba”, hiszen semmiféle észszerű remény nincs arra, hogy más eredménye lenne a háborúnak, mint eddig. Ígérete szerint nyár végére kivonja az összes csapatot az országból. „A katonai küldetésünk augusztus 31-ével véget ér Afganisztánban” - mondta. Az elnök elmondta azt is, hogy civil és humanitárius segítséget továbbra is nyújt az Egyesült Államok Afganisztánnak, de arról, hogy az országukat hogyan szeretnék irányítani, az afgán embereknek kell dönteniük.

Joe Biden
photo_camera Joe Biden Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Korábban arról volt szó, hogy a kivonulás szeptember 11-ére ér véget, de a Pentagon a héten bejelentette, hogy ez mostanra már 90 százalékban megtörtént. Biden azzal magyarázta a döntést, hogy védelmi tanácsadói szerint úgy lehet a leghatékonyabban megvédeni az amerikai hadsereg katonáit, ha minél gyorsabban végrehajtják ezt az akciót. Ha maradnának, az Biden szerint még több amerikai katona életébe kerülhetne, abban a háborúban, amiben már így is 2448 amerikai vesztette életét, és majdnem 21 ezren megsérültek.

Az amerikai elnök külpolitikai doktrínájáról szerdán Király András írt hosszabban A Biden-doktrína: bizalmaskodó pragmatizmus című cikkében. (Guardian)