A homofóbokat kinevető, vicces amerikai kórusműre épített homofób minikampányt a magyar kormánymédia

POLITIKA
2021 július 09., 10:23

A hirado.hu-n kiemelt anyag volt csütörtökön az „Eljövünk a gyermekeitekért, megtérítjük őket!” – ígéri a meleg férfikórus” című cikk, amit csütörtök este, változatlan szöveggel átvett a Magyar Nemzet, majd pénteken a Kisalföld is. A dalról a cikk azt írja, hogy

“A San Franciscó-i Meleg Férfikórus szerzeménye arról szól, hogy a szülők bármennyire is tiltakoznak, nem tudják megvédeni gyermekeiket az LMBTQ+ csoport propagandájától.”

A szerzemény valójában egyáltalán nem erről szól, hanem ha valamiről, ennek kábé az ellenkezőjéről.

link Forrás

Az 1978-ban megalakult együttes a világ első meleg férfikórusa volt. A szóban forgó, “Üzenet a meleg közösségtől” című daluk nem új, csak nemrég, július elején posztolták ki egy videót róla a netre.

A számnak már a címe is ironikus, a szövegéről nem is beszélve. Azt az agresszív homofób toposzt figurázza ki, miszerint a melegek olyan gyerekzaklatók lennének, akik a fiatalok közül verbuválják a saját utánpótlásukat. Ez a minden alapot nélkülöző, de a vallásos szélsőjobb által előszeretettel ismételgetett verbuválási vád eredetileg egyetlen konkrét személyhez köthető.

Amikor 1977-ben a floridai Dade megyében a melegek egyenlő jogait rögzítő rendeletet fogadtak el, Anita Bryant énekesnő, korábbi szépségkirálynőből lett újjászületett keresztény aktivista kampányt indított ez ellen. A hat hét alatt sikerre vitt ellenkampányt Bryant arra a szlogenre alapozta, hogy

“A homoszexuálisok nem tudnak szaporodni, ezért toborozniuk kell.”

Hogy az üzenet lényege teljesen világos legyen, és mindenki értse, hogy a melegek kik közül toboroznak, a kampányszervezetének a „Mentsük meg a gyermekeinket” nevet adta.

Az amerikai vallásos jobboldal melegellenesei hamar megtapasztalták, hogy a melegek szándékos összemosása a gyerekzaklatókkal plusz a toborzási teória kiválóan alkalmasak a homofób tömegek adakozási kedvének meghozására, így ez lett a melegek egyenlő jogai ellen küzdő fundamentalisták egyik fontos csapásiránya.

A képtelen és hazug toborzási vád kifigurázása azóta is visszatérő elem az amerikai meleg szubkultúrában. Különös tekintettel arra, hogy az az adatokkal és statisztikákkal sokszorosan megcáfolt állítás, miszerint a meleg férfiak gyakrabban zaklatnának gyerekeket, mint a heteroszexuálisok, máig visszatérő elem a harcias melegellenes propagandában.

Ezt gúnyolja ki a San Francisco-i kórus szerzeménye olyan strófákkal, hogy

We’ll convert your children / Happens bit by bit/ Quietly and subtly/ And you will barely notice it/ You can keep ’em from disco/ Warn about San Francisco/ Make ’em wear pleated pants, we don’t care/ We’ll convert your children/ We’ll make them tolerant and fair.

vagyis kábé

Megtérítjük a gyerekeiteket / Apránként / Csendben és finoman / És észre sem veszitek / Eltilthatjátok őket a diszkótól / Óvhatjátok őket San Franciscótól / Adhattuk rájuk szövetnadrágot, minket nem érdekel / Megtérítjük a gyerekeiteket / Toleránssá és igazságossá tesszük őket.

Az ironikus dalt nem csak a magyar szélsőséges homofóbok pécézték ki. A kórussal éneklő szólisták olyan halálos fenyegetéseket kaptak Amerikában, hogy az énekkar ma bejelentette, leszedték a dal videóját a Youtube-ról. Chris Verdugo, az énekkar vezetője azt nyilatkozta, hogy ez nehéz döntés volt, de a nem is kórustag szólistákat ért halálos fenyegetések miatt mégis így határoztak. Az ügyben a helyi rendőrség és az FBI is nyomozást indított.