Lekerült a veszélyeztetett állatok listájáról a vadon élő óriáspanda

természetvédelem
2021 július 09., 13:07

A vadon élő óriáspandák már nem számítanak veszélyeztetett fajnak, habár még mindig a sebezhető kategóriába esnek az 1800 példányt számláló populációval - jelentették be a kínai hatóságok. Az óriáspandák megmentésére Kína rengeteg energiát és erőforrást fordított az utóbbi években.

Cui Shuhong, a környezetvédelmi minisztérium természetvédelmi és ökológiai megőrzési osztályának vezetője elmondta, hogy az átsorolás az életkörülmények javulásának és Kína azon erőfeszítéseinek eredménye, melyeket az élőhelyük integrációja érdekében tettek”. Többek közt növelték a pandák számára alkalmas élőhelyek területét, és ültettek számukra bambuszerdőket.

Pandák a Foping vadrezervátumban, Kínában.
photo_camera Pandák a Foping vadrezervátumban, Kínában. Fotó: PU ZHIYONG/Xinhua via AFP

A szibériai tigrisek, amúri leopárdok, ázsiai elefántok és tarajos íbiszek egyedszáma szintén látványosan növekedett a fajmegőrzési erőfeszítések hatására.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már öt évvel ezelőtt áthelyezte az óriáspandát a veszélyeztetett fajok közül a sebezhetők közé, Kína saját természetvédelmi hatósága most látta rá elérkezettnek az időt. Az IUCN szerint a klímaváltozás a következő 80 évben az óriáspandák élőhelyének akár 35 százalékát is elpusztíthatja.

A fajmegőrzés a kínai diplomácia szempontjából is fontos, a külügyi szóvivő, Wang Wenbin is kommentálta a döntést: „A kínai lakosság körében is gyökeret vert az a gondolat, hogy a buja hegyek és a tiszta víz olyan értékes, mintha aranyból és ezüstből lennének. Készen állunk arra, hogy minden féllel együtt dolgozzunk a fejmegőrzés és a környezetgazdálkodás terén folytatott nemzetközi együttműködés megerősítéséért.” (Guardian)