A kínai vakcina szerepelt a legrosszabbul a Fővárosi Önkormányzat antitestvizsgálatán

Budapest
2021 július 13., 15:38

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – a múlt hét elejétől ingyenesen koronavírusantitest-tesztelést indított a 60 év feletti budapesti lakosoknak.

A vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszttel egy külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. Az önkéntes tesztalanyok megadhatták az oltottságukra vonatkozó adatokat. Az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztása, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem ad ki reprezentatív mintát a 60 év feletti budapestiekre, de az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál – írja a Fővárosi Önkormányzat.

Ezek a tesztelés első hetének eredményei:

photo_camera Forrás: budapest.hu

A Főváros azt írja:

„A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90%-os mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.”

Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos egy dobozolt kiszerelésű oltóanyagot mutat a beérkezett újabb, 8200 kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinákból Békéscsabán 2021. március 4-én.
photo_camera Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos egy dobozolt kiszerelésű oltóanyagot mutat a beérkezett újabb, 8200 kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinákból Békéscsabán 2021. március 4-én. Fotó: Lehoczky Péter/MTI/MTVA

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Spirit FM Exkluzív című műsorában azt mondta, a kedvező járványügyi adatok között aggasztó a reprodukciós tényező, ami átlépi az egyet.

Kásler azt mondta, nincs alternatívája az oltásoknak, és a most 600 ezer oltatlan 60 év felettinél az életet jelentheti a vakcina.

A harmadik oltásról azt mondta: irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget.

Szerinte elsősorban 60 év felett, 6 hónap után célszerű beadni a harmadik oltást. Azt mondta, a szerdai kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, és „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”.

„Én azt javaslom mindenkinek, hogy ezt kövesse” – mondta Kásler, aki szerint a negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni. Szerinte a helyzet hasonlít az egy évvel ezelőttihez: az első hullám leküzdése után külföldről bekerült a brit variáns, és nagyon hasonló dolog zajlik most is.

Arról, hogy fel van-e készülve az egészségügy, Kásler azt mondta, ő sehol nem lát lyukat. „Biztatom a kollégáimat, hogy testileg-lelkileg újuljanak meg, készüljenek fel a következő időre, mert nagyon nehéz lesz” – mondta. (via ATV, Budapest)