Koronavírus-számok Magyarországon 9/27/2021
Elhunytak + 20 Σ 30 171
Kórházban + 40 Σ 478
Fertőzöttek + 1 183 Σ 821 261
Tesztek + 35 392 Σ 6 893 915
Oltottak + 5 655 Σ 5 879 178
A legújabb trendek

Génszerkesztéssel gátolták a SARS-CoV-2 vírus terjedését emberi sejtekben

július 13., kedd 16:57

Génszerkesztéssel gátolták a SARS-CoV-2 vírus terjedését emberi sejtekben laboratóriumi kísérletekben ausztrál kutatók, akik remélik, hogy a módszer kipróbálása hamarosan elkezdődhet állatkísérletekben.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban az ausztrál kutatók a CRISPR genetikai ollót használták a koronavírus emberi sejtekben való terjedésének sikeres megakadályozására. A kutatók remélik, hogy a kísérleteik elvezetnek új, szájon át szedhető antivirális szerek kifejlesztéséhez.

A genetikai olló alkalmazása lehetővé teszi a tudósoknak, hogy megváltoztassák a DNS-szekvenciákat és módosítsák a gének működését. A tanulmány szerzői a CRISPR-Cas13b enzimet használták, ami a releváns RNS-szekvenciákhoz kötődik az új koronavíruson, és széthasítja a vírus replikálódásához szükséges genomot emberi sejtekben.

Illusztráció: Design Cells/DCE/Science Photo Library via AFP

A kutatócsoport olyan genetikai ollót alkotott, ami képes felismerni a SARS-CoV-2 vírust – mondta Sharon Lewin, a fertőzéseket és immunitást kutató melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

„Amikor felismeri a vírust, a CRISPR-enzim aktiválódik, és széthasítja a vírust. A vírus több részét vettük célba – a nagyon stabil részeket, amik nem változnak, és a nagyon változókat is –, és minden esetben nagyon jól működött (a genetikai olló) a vírus feldarabolásában” – magyarázta.

A módszer sikeresen megállította a vírus terjedését a koronavírus Nagy-Britanniában 2020-ban megjelent alfa variánsánál.

Bár számos oltást kifejlesztettek már a Covid-19 ellen, a betegség elleni gyógykezelések viszonylag korlátozottak és csak részben hatékonyak.

Lewin szerint még évekbe telik, hogy széles körben elérhető gyógyszert fejlesszenek ki a CRISPR genetikai olló használatával, de az eszköz hasznosnak bizonyulhat a Covid-19 gyógyításában. (MTI)