Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

2021 július 13., kedd 12:51

Az induló hatvanról a megalapítása óta eltelt 2 hónap alatt 96-ra nőtt a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) tagjainak száma – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A szervezet első plenáris ülésén megválasztotta a kilenc tagú elnökségét, és döntött a szakmai munkacsoportok létrehozásáról is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrejött MDK célja, hogy a pilóta nélküli légi járművek és kapcsolódó technológiák alkalmazási területén működő vállalkozásokat versenyképességük nemzetgazdasági szinten mérhető növekedésében támogassa.

Az ülést megnyitó Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta: „A világméretű trendekhez való alkalmazkodás egyik legfontosabb fokmérője az egyes országok korszakváltó technológiák bevezetésében, alkalmazásában nyújtott teljesítménye. A magyar kormány határozott szándéka szerint Magyarországnak e folyamatban élenjáró szerepet kell betöltenie legalább régiós, de lehetőség szerint akár európai szinten is. Az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légi járművekkel összefüggő területeken húsz év múlva több mint 100 ezren dolgozhatnak majd a kontinensen. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig 340 millió felhasználójuk lehet. Magyarország előkelő helyet szeretne kivívni magának a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén is. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség májusban közzétett kutatása arra enged következtetni, hogy a magyar emberek átlag feletti mértékben nyitottak az innovatív légi közlekedési technológiákra.”

Illusztráció: Ozkan Bilgin/Anadolu Agency

A koalíció koordinációs feladatait a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el.

Az MDK elnökségének tagjává választották:

  • Érsek Istvánt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárát,
  • Firbás Györgyöt, a Digitális Jólét Nonprofit Kft., logisztikai szakértőjét,
  • Lengyel Kálmánt, az Innobyte Zrt. vezérigazgatóját,
  • Molnár Zsoltot, a Rotors and Cams Zrt. ügyvezetőjét,
  • Rohács Dánielt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar repüléstudományi és hajózási tanszékének vezetőjét,
  • Szalay Zsoltot, a BME gépjárműtechnológia tanszékének vezetőjét,
  • Szepessy Kornélt, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatóját,
  • Tuzson Gergelyt, a Légtér.hu Kft. ügyvezetőjét, és
  • Zsitkovszky Sándort, a Belügyminisztérium informatikai főosztályának főosztályvezető-helyettesét.

Gál András Levente a DJP szakmai vezetője elmondta, hogy a Digitális Jólét Programban az elmúlt években már két koalíció indult útjára: 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíció, 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció. Ezek az ipari platformok idén tavasszal bővültek egy, dedikáltan a drónokkal foglalkozó új koalíciós fórummal. A szakmai vezető a részleteket ismertetve elmondta, hogy az előkészítő munka lezárult, a munkacsoporti struktúrát a tagság által megfogalmazott igények alapján állapították meg. Az elnökség összetételére vonatkozó javaslatát az elnök az MDK szakmai vezetője útján beterjesztette, és a plenáris ülés azt ma megszavazta.

Rohács Dániel, a Drón Koalíció elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparág kiemelkedő szerepe és a hazai drónrepülések számának növekedésére vonatkozó előrejelzések kijelölik a szakmai együttműködés legfontosabb témáit. Előre kell lépni a támogató szabályozás, a megfelelő kommunikáció, a biztonságos reptetés és forgalomirányítás területén is. A dróniparág előtt álló kihívások kezelése, megoldása közös munkát, kollektív megközelítést igényel. A legfontosabb egy vízió és drónstratégia elkészítése, amik mentén a következő évek intézkedései megtervezhetők, a szükséges döntések meghozhatók – mondta. (MTI)