Mindkét dózis vakcina kell a delta variáns elleni védekezéshez

járvány
2021 július 14., 16:57

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte: a koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez elengedhetetlen az EU-ban elfogadott vakcinák mindkét adagjának a felvétele.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve azt is szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok gyorsítsák fel az oltási kampányaikat, a polgárok pedig tartsák be az ajánlott adagszámokat. A közlemény szerint a teljes beoltottság segít hamarabb megszüntetni a védettségi réseket és elejét venni további variánsok megjelenésének.

Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 13-án.
photo_camera Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 13-án. Illusztráció: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is – közölte a hágai székhelyű ügynökség.

A delta változat 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, és magasabb kockázatú kórházi kezeléseket vonhat maga után, mint az eredeti vírus, szakértők szerint a nyár végére a fertőzések 90 százalékát a delta variáns fogja okozni.

Az EMA azt is jelezte, hogy egyelőre nem tudnak iránymutatást adni arról, hogy az oltásoknál felhasználható-e két különböző típusú vakcina, ahogy arról sem, hogy szükség lesz-e a harmadik, emlékeztető vakcina beadására, mivel még nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy meg lehessen becsülni, mennyi ideig tart a vakcinák által nyújtott védelem, figyelembe véve a változatok terjedését is. (MTI)