Tavaly 93 ezer amerikai halt meg kábítószer-túladagolásban

drog
2021 július 14., 17:57

Tavaly, a koronavírus-járvány közepette rekordszámú, 93 ezer halálos áldozatot szedett a kábítószer-túladagolás az Egyesült Államokban – közölte az amerikai kormány.

Tavalyelőtthöz képest, amikor a kábítószer-fogyasztáshoz köthetően 72 ezer halálozást jegyeztek fel, ez 29 százalékos emelkedés.

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images/AFP

„Megdöbbentően sok emberélet veszett el” – mondta Brandon Marshall, a Brown Egyetem közegészségügyi szakértője, aki a kábítószeres túladagolások statisztikáját követi nyomon.

A koronavírus-járvány súlyosbított a helyzeten: szakértők szerint a karantén és más járványügyi intézkedések még jobban elszigetelték a kábítószerfüggőket, és megnehezítették a kezelésüket.

Az AP amerikai hírügynökség felidézte, hogy korábban még a vényköteles fájdalomcsillapítók számlájára írták a legtöbb túladagolás okozta halálesetet, de az utóbbi időben ezek helyét átvette a heroin és az opioidot tartalmazó fentanil szintetikus kábítószer, amit elvben kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak csillapítására használnak. (MTI)