Három házba is belecsapott a villám Szabolcsban

katasztrófa
2021 július 15., 18:54

A csütörtöki viharban három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen is házakat ért villámcsapás, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Csütörtök estig mintegy 50 esethez riasztották a tűzoltókat a zivatarok miatt.

A legtöbb hívást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kapták. Itt eddig három településén okozott kárt villámcsapás.

  • Kéken, az Ady Endre utcában csapott bele egy családi ház kéményébe a villám, ennek következtében a tető is megrongálódott.
  • Aranyosapátin szintén egy családi ház kéménye rongálódott meg villámcsapás miatt.
  • Ajakon a házat ért villámcsapás kisebb elektromos tüzet is okozott.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy amíg közel van a vihar, ajánlott kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóit, mert villámcsapás esetén a hálózatba dugott eszközök tönkremehetnek. A villámcsapások mellett jellemzően kidőlt fák és letört faágak, néhány esetben a felgyülemlett csapadék miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök estig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország keleti felében jelenleg is több járásban vannak érvényben első-, több helyen másodfokú riasztások zivatarveszély, illetve a felhőszakadás veszélye miatt. A Tiszántúlon a heves zivatarok az éjszaka első felében fokozatosan elhagyják az országot. A leghevesebb zivatarcellákhoz felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is társulhat. Péntek reggelre fokozatosan csillapodnak a zivatarok, de a délelőtt folyamán ismét aktívabbá válik a légkör. (MTI).