Több mint ötezer embert tartóztattak le Kubában

külföld
2021 július 15., 05:02

Több mint ötezer embert őrizetbe vettek a hatóságok a kubai kormányellenes megmozdulásokon az utóbbi három napban. A civil szervezetek és más források beszámolói szerint az előállítottak között körülbelül százhúsz aktivista és újságíró van. Azt írták, a biztonsági erők egyes esetekben brutális módszereket alkalmaztak. Sajtóhírek szerint egy tüntető meghalt hétfőn Havannában, azt azonban nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények között.

photo_camera Miamiban is tüntettek július 14-én, hogy így támogassák a kubai tüntetőket Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

A kormány szerdán bejelentette, hogy ideiglenesen feloldja az utazók által bevihető élelmiszerek és gyógyszerek mennyiségére vonatkozó korlátozásokat. Elemzők szerint ezzel a hatóságok engedni kívánnak a tiltakozók egyik követelésének, miszerint el kell törölni a vámkorlátozásokat azon alapvető cikkekre, amelyekből súlyos hiány alakult ki az országban.

Manuel Marrero miniszterelnök azt mondta, az intézkedés jövő hétfőtől lesz hatályban egészen év végéig, de hogy ennek bármi köze lenne a tüntetésekhez, arról nem beszélt.

Vasárnap több kubai városban is demonstráltak a kormány ellen, ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet, a diktatórikus vezetés, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

A tüntetések később összecsapásokba torkolltak, miután Miguel Díaz-Canel kubai elnök felszólította híveit, hogy vonuljanak utcára, és szálljanak szembe a tiltakozókkal. Havannában a biztonsági erők lecsaptak a békés megmozdulásokra, ami miatt erőszakos összetűzések törtek ki, majd többeket letartóztattak.

Kubában huszonöt éve nem volt hasonló nagyságú tüntetés. (MTI)